placeholder

Omdenken op de werkvloer

Geplaatst op 20 oktober 2016

Kijken naar een halfvol glas blijkt in de praktijk moeilijker dan kijken naar een halfleeg glas. Een mens ziet eerder zijn tekortkomingen dan zijn sterke punten. En van je tekortkoming een kracht maken is niet voor iedereen even makkelijk. Bij De Regenboog Groep zijn ze getraind in het 'omdenken' en werken ze volgens de methodiek 'Progressiegericht werken'.

Barbara Hattmansdorfer, coordinator, bracht de methodiek aan de man. Ze vertelt: " Ongeveer vijf jaar geleden volgde ik een training. Aanvankelijk omdat ik persoonlijke verdieping zocht. Barbara: “Mijn eigen werk werd er prettiger door. Ik keek vanaf toen meer naar de volle helft van het glas, dan naar de lege helft. Ik zag wat er wel goed ging en begon dàt te versterken.”

De methodiek in de praktijk

Na verloop van tijd ging Barbara haar ervaring gebruiken in de gesprekken met bezoekers en deelnemers. Ze boekte daardoor meer resultaten. Barbara: “Ik werk met mensen die verslaafd zijn. Hun leven kent veel tegenslag. Het is in zo’n leven soms moeilijk om te zien wat er wel goed gaat”. Toch ziet Barbara meestal wel een haakje om iemand in een positieve energie te brengen. “Als ik in een uitzonderlijk vies huis binnen stap en er ligt een banaan op tafel, dan begin niet over opruimen, maar over de waarde van gezond eten”.

Progressiegericht werken als Regenboog aanpak 

De afgelopen twee jaar maakten alle collega’s van Barbara kennis met Progressiegericht Werken. De werkwijze gaat ervan uit dat iedereen, ook de grootste pessimist, zich beter wil voelen. Barbara: “Progressiegericht werken begint met contact maken en aansluiting vinden met de ander”. Eerst is het nodig om veiligheid in het contact te voelen. Daarvoor is het ook wel nodig om ruimte te geven aan alle vervelende ervaringen, gevoelens en gedachten die bij een client leven. Je kunt niet zomaar een gesprek beginnen met 'Dus je hebt het moeilijk, anders zat je hier niet, maar we gaan het alleen hebben over wanneer het goed ging. Vertel eens!'. Pas wanneer je je allebei veilig voelt in het contact, ga je op zoek naar dingen die in het verleden al gelukt zijn. Zo sluiten andere bestaande methodieken aan op progressiegericht werken. 

Overal toepasbaar

Barbara: “Voor mij als werker is de methodiek prettig. Ik kom dagelijks in contact met mensen die de moeilijkste problemen hebben en vaak geen uitzicht zien. Progressiegericht werken houdt het voor mij licht en positief. Ik ga niet aan de problemen van de deelnemer voorbij, maar kan me ook richten op die dingen die wél goed gaan”. Barbara gebruikt de progressiegerichte benadering niet alleen in het contact met deelnemers, maar ook in gesprekken en intervisie met vrijwilligers en stagiaires. Zo verspreidt de benadering zich in de organisatie. Ze geeft de werkwijze ook door, in trainingen aan collega’s. Barbara: ”Zelfs in de mails die ik verstuur, zit wat progressiegerichte aanpak”. Het is onderdeel van haarzelf geworden.

Meer weten over progressie gericht werken?

www.progressiegerichtwerken.nl

Nieuws

Lees hier wat wij allemaal meemaken en wat ons in beweging brengt.