Dobre 020

'Dobre' betekent goed in het Pools. En dat is wat wij willen, dat het mensen weer goed gaat. En dan in het bijzonder mensen uit Oost Europa. In Amsterdam hebben we daarom het project, Dobre 020.

Niet alle Oost-Europeanen die in Nederland op zoek zijn naar werk, komen inderdaad aan de slag. Zij belanden vaak op straat, glijden af en belanden niet zelden in de gevangenis. Wij helpen hen om hun leven weer op de rails te krijgen. Maatschappelijk werkers van De Regenboog Groep bezoeken Oost Europese arrestanten die voor snelrecht in aanmerking aankomen.

Wij zijn deskundig op het gebied van psychiatrie, druggebruik en verslaving. We werken samen met de politie, de zorg, het consulaat en maatschappelijke instellingen in het land van herkomst. Het is voor ons belangrijk dat iemand zich gehoord voelt. Zo kunnen we degene een realistisch beeld geven van de mogelijkheden in Nederland en het land van herkomst. Alleen dan kan hij de juiste beslissingen nemen voor de lange termijn.

maatschappelijke hulp voor oost europeanen

Achtergrond

Al vanaf 2012 bieden we hulp aan Oost-Europeanen die gestrand zijn in Amsterdam. Degenen die afglijden en in de problemen raken hebben ook nog eens geen recht op zorg in Nederland. Hierdoor raken ze nog verder in problemen. We hebben daardoor veel contacten in het veld gelegd en een uitgebreid netwerk van partners opgebouwd, zowel in Amsterdam als in de landen van herkomst. Belangrijkste partners zijn GGZ-instellingen, Politie Amsterdam en Amstelland, de consulaten en ambassades van verschillende Oost-Europese landen.

Zeven Oost-Europese talen

De Regenboog Groep is de expert op het gebied van hulpverlening aan Oost- Europeanen. Wij spreken Pools, Roemeens, Bulgaars, Russisch, Tsjechisch, Slowaaks, Hongaars en Nederlands.

Fondsen

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door: Skanfonds, SIOC, KNR/PIN, Fundatie van den Santheuvel Sobbe.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten