Aardige Amsterdammer 2017 de eerste nominatie: Elmi Minoek!

De eerste genomineerde voor de titel van Aardige Amsterdammer 2017 is Elmi Minoek (52). Ze werd vol lof vanuit het hoofdkantoor van de Informele Zorg genomineerd: “Met haar onverstoorbare optimisme, grote hart, goedmoedigheid, tolerantie en enthousiasme om zoveel mogelijk mensen tegelijk te ondersteunen.”

Een echte serie-aardige-amsterdammer, als we het zo horen dus! “Nu is het effe rustig, nu heb ik er twee. Maar ik heb ook periodes wel vier mensen tegelijk gehad!”

Hoe begon het allemaal?

"Ook was ik al snel maatje bij een ander project, waar ik een vrouwtje hielp dat te maken had met codependency; zij zorgde overdreven voor haar verslaafde vriend. Ze was verslaafd aan de verslaafde, zeg maar.”

Hoe word je zo een aardige Amsterdammer?

"Ik heb veel meegemaakt in mijn leven en ik heb op een gegeven moment een besluit genomen: onaardig doen daar bereik je niks mee. Ik wil leuk en gezellig in het leven staan en mensen meenemen in mijn enthousiasme. Het is makkelijker iemand in de grond te stampen dan om iemand er uit te halen. Ik ben zorgzaam en empathisch. Ik kan me echt in mensen inleven. Ik heb veel geduld en ik hoor dat ik goed kan luisteren. En ik ben inderdaad gewoon heel lief! [lacht]”. En dus ben ik vier en een half jaar geleden begonnen in Makom, daarna ben ik – bij wat toen nog Back on Track heette- mensen gaan ondersteunen die gestopt zijn met een verslaving en zo is het gaan rollen." 

Wat is je mooiste recente anekdote?

“Ik had een oud mannetje van 96 en die is pasgeleden overleden, niet door mijn toedoen hoor! [schatert het uit]. Hij was slachtoffer van huiselijk geweld en ik heb hem nog een leuke tijd kunnen geven. Hij was helemaal te gek: hij is vroeger wiskunde –en natuurkundeleraar geweest op ’t Barlaeus Gymnasium en hij gaf nu nog steeds, op zijn 96ste, filosofieles in de Boomsspijker! Op een gegeven moment kwam hij daar niet meer naar toe dus toen is de hele klas naar zijn huis gekomen voor zijn les. Hij heeft mij ook nog geholpen met mijn opleiding tot systeem ondersteuner: ik heb een hele lecture gehad over Heidegger, Socrates weet je? En omdat hij het vertelde begreep ik het helemaal, dat was gewoon heel leuk!

Maar wat niet zo leuk was is dat ik op donderdag bij hem aanbelde er niemand open deed. Op een gegeven moment heb ik via de buren en de dokter zijn sleutel gekregen en hebben we hem gevonden: hij was ’s nachts om drie uur gevallen en kon niet meer opstaan. In het ziekenhuis ontdekten ze een ontstoken hartklep en moest hij blijven en is hij uiteindelijk daar overleden. Dus dinsdag had ‘ie nog filosofieles gegeven, donderdag heb ik hem gevonden en de woensdag er op is hij overleden. Op zich wel mooi, hij heeft tot het einde zijn passie kunnen uitleven.”

Heb je tips voor aardige Amsterdammers die dit lezen en ook vrijwilliger willen worden?

“Ik kan alleen zeggen hoe ik het beleef. Vanuit De Regenboog Groep is het de bedoeling dat je minstens een uurtje besteed, maar ik trek altijd wel een dagdeel uit voor mensen, ik heb ook een vrouw die best wel eenzaam is en de bel ik zo twee a drie keer per week. En dan voelt ze zich effe lekker. Naast De Regenboog heb ik nog best wat mensen die ik spreek. En ik ben ook bezig professioneel coach te worden. Ik kom nog steeds veel mensen tegen, ook uit mijn tijd bij Makom en daar neem ik ook altijd even de tijd voor. Ik zou aanraden om leuke dingen te gaan doen. Ik houd zelf van wandelen en veel mensen vinden het ook leuk. En de stadspas, daar kan je altijd leuke dingen mee doen!”

Co-coaches

“Dit zijn gecertificeerde honden. Noa is de zwarte en Maud, de grote, die kan high-fives geven. Ze hebben een opleiding gehad om met autistische kinderen en ADHD-kinderen te werken. Ik neem ze ook mee naar deelnemers. Mensen worden er vrolijk van en gaan gezellig met de honden praten. Ze geven gewoon een stukje extra. Het zijn niet mijn honden, maar de honden van mijn buren, ik neem ze vaak mee. Het zijn mijn co-coaches, dat is helemaal hip tegenwoordig.”

foto: Daniel Cohen

Elk jaar houden wij van De Regenboog Groep de ‘Aardige Amsterdammer van het Jaar-verkiezing’. Deze benoeming is een eerbetoon aan alle vrijwilligers die zich inzetten voor kwetsbare stadsgenoten en wordt ieder jaar opgedragen aan een bijzondere vrijwilliger.

Heb jij het ook in je om Aardige Amsterdammer te worden? Bekijk dan hier onze actuele vrijwilligersvacatures en meld je aan voor een kennismaking!

What can you do?

We need your help, become a volunteer! You can help by investing your time and energy, by working with citizens of Amsterdam with unusual stories. Or become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. You are always welcome to drop by and see how your money is spent. Or why not buy one of the products from our online Gift Shop? A present for someone you know, perhaps. It's all contributing towards a better society. And that's great, isn't it?

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor