De magie van een mooie match

De Regenboog Groep matcht betrokken Amsterdammers aan stadsgenoten met psychiatrie, verslaving en/of financiële problemen. Lisanne Spoor is één van de dertig coördinatoren bij onze Informele Zorg die vrijwilligers begeleidt. “Onze benadering is gericht op positieve ontwikkeling en probeert het talent van deelnemers te belichten. Elk mens is uniek en heeft een andere behoefte.”

Op het kantoor van de Informele Zorg van de Regenboog Groep vertelt ze: “Ieder mens kent goede tijden, maar ook slechte. Vastlopen en niet meer weten hoe het verder moet, dat kan iedereen overeenkomen. 

Alleen komt iemand er soms niet uit en met de ondersteuning van een ander kan dat zomaar wél lukken. Bij De Regenboog Groep bieden vrijwilligers deze vorm van ondersteuning. Mijn collega’s en ik gaan op zoek naar een passende vrijwilliger die een halfjaar tot een jaar lang één op één aandacht geeft en een positief geluid laat horen. Hierdoor durft de deelnemer aan het traject weer wat meer in zichzelf geloven en hopelijk weer perspectief ziet.”

Lisanne geeft het voorbeeld van een creatieve, eenzame man met financiële problemen. Hij maakte een boek over de kunst van zijn vader. “De eerste keer dat ik hem sprak, was hij redelijk ver met de bundel. Maar hij wist niet welke vervolgstappen hij moest zetten. Een vrijwilliger hielp hem daarbij. Na bijna een jaar is het presentatiemodel van het boek voor de drukkerij zo goed als af. Gedurende het traject bleek dat de man ook begeleiding op financieel gebied nodig had. De deelnemer gaat nu de schuldhulpverlening uit en hij mag zijn eigen administratie weer doen. Een andere vrijwilliger helpt hierbij. Je ziet dus dat iemand in zo’n relatief korte periode best wat heeft bereikt én zelfredzamer is geworden.”

Vraaggerichte benadering

Lisanne heeft het afgelopen jaar ruim zestig trajecten begeleid. “Onze benadering is vraaggericht. Elk mens is uniek en heeft een andere behoefte. Dat geldt voor zowel de deelnemers als de vrijwilligers. Tijdens de intakegesprekken hier op de Oranje Nassaulaan proberen we scherp te krijgen op welke manier de vrijwilliger zich wil inzetten. Wil hij of zij bijvoorbeeld optrekken met iemand in sociaal isolement en coachen bij het ontwikkelen van zijn of haar talenten? Een statushouder op weg helpen in de stad? Een ex-verslaafde ondersteunen bij de versterking van zijn of haar netwerk? Een LHBT-buddy worden?”

Samen stappen zetten

Op de vraag waar ze het meest blij van wordt, hoeft Lisanne niet lang na te denken. “Het fijne van Informele Zorg is dat je dicht op het bieden van een oplossing zit. Ik vind het waanzinnig om te zien wat er één-op-één gebeurt. Als ik een deelnemer en vrijwilliger aan elkaar voorstel, er een klik is en ze vervolgens aan de slag gaan. Ik maak die koppeling, maar zíj doen het samen. Zo’n mooie match en wat het kan opleveren voor beiden voelt als magie. Daarnaast is Amsterdam voor mij op een geheel nieuwe wijze tot leven gekomen. Op de fiets denk ik geregeld: al die hoopgevende initiatieven in de stad, koppels die samen stappen zetten. Ik ontmoet zoveel prachtige mensen, echt een verrijking.”


Kom uit je hokje

Ook binnen De Regenboog Groep is Lisanne volop bezig met samenwerken. “Mijn motto is: kom uit je hokje en leg ook intern die verbinding! Stap bij anderen binnen en vraag hoe je kunt samenwerken. Zo draai ik eens in de zoveel weken het wekelijkse doorstroomspreekuur. Dat is voor alle deelnemers om de mogelijkheden op het gebied van dagbesteding, re-integratie en werk te ontdekken. En ik schuif eens in de twee maanden aan bij het overleg van mijn collega’s van Werk & Activering. Over en weer brengen we cases in. Zoals die van een man die vrijwilligerswerk bij ons werkproject Homeservice doet. Naast de begeleiding die hij daar krijgt, heeft hij behoefte aan een vrijwillige coach via ons. Iemand die hem één-op-één ondersteunt op de vragen ‘hoe ga ik om met dingen waar ik bij Homeservice tegenaan loop?’, ‘wat is mijn kracht?’ en ‘wat wil ik verder?’. Ook hebben we hem aangemeld voor een training die we bieden van vier sessies ‘Werken aan je toekomst’. Bevlogen sluit ze af: “De Regenboog Groep biedt een allround supportsysteem, er is zoveel gericht op de progressie van onze deelnemers. Mijn overtuiging is dat er altijd een manier is om weer fijn in het leven te staan.”

 

Ook een eenzame stadgenoot helpen weer fijn in het leven te staan? Kijk eens op onze pagina voor vrijwilligers!

 

Tekst Iris Stam / Fotografie Bas Evers

What can you do?

We need your help, become a volunteer! You can help by investing your time and energy, by working with citizens of Amsterdam with unusual stories. Or become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. You are always welcome to drop by and see how your money is spent. Or why not buy one of the products from our online Gift Shop? A present for someone you know, perhaps. It's all contributing towards a better society. And that's great, isn't it?

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor