Jakob van Vliet, campagne, 24 nieuwe daklozen per week

Economisch daklozen buiten de boot; Vastgoedbezitters aan zet

Dinsdagochtend 14 mei ging in alle vroegte aan de Elandsgracht de manifestatie Geef Ze Een Kans van start. Dit om een signaal te geven aan vastgoedeigenaren om hun verantwoordelijkheid te nemen in een stad waar steeds meer mensen buiten de boot vallen.  

Vorige week werd het al aangekondigd: er zit een manifestatie aan te komen! Deze ochtend gaat het, voor het Claverhuis aan de Elandsgracht, om 07.00 uur van start. Er worden vierentwintig kartonnen tentjes opgezet. Deze staan symbool voor de vierentwintig economisch daklozen die er wekelijks bij komen in Amsterdam.

Marit Postma, woordvoerder van De Regenboog Groep vertelt: 

De afkeer tegen het opkopen van woonruimte, als belegging, groeit minstens zo hard als het tekort aan betaalbare woningen. Prins Bernard jr lijkt, naast Reinout Oerlemans, één van de gezichten van deze ontwikkeling te worden. Naast onderstaande, anonieme actie, neemt ook Quote een standpunt in: "huisjesmelken is ordinair, plat en té gericht op winstbejag". 

Maar, in plaats van te 'praten over', gaan we liever 'in gesprek met' deze mensen en organisaties.

Daarom stuurde De Regenboog Groep een brief met een uitnodiging aan de dertig grootste vastgoedeigenaren in de stad. Lezen? Klik > PDF iconbijlage_brief_aan_vastgoedeigenaren.pdf!

Michael Sprokkereef, programmacoördinator hulpverlening bij De Regenboog Groep, legt het nog even wat korter uit:

Economisch dakloos in de praktijk: 

Tijdens de manifestatie wordt ook praktisch heel duidelijk gemaakt waar je mee te maken krijgt op het moment dat je economisch dakloos wordt:

Wat je hier ziet gebeuren (simpelweg niet in kunnen schrjven bij een gemeente) is iets dat ook door KRO/NCRV's De Monitor met Teun van de Keuken uitgebreid is onderzocht

Hierbij een greep uit de afwijzingen van enkele van 'onze' gestrande economische daklozen, tentoongesteld op de tentjes.

Must read: Parool publiceert dit verhaal vanochtend 

Jan Willem Piet (59) is ondernemer. Hij heeft een administratiekantoor in Amsterdam. Gelukkig maar, want zo heeft hij in ieder geval een plek om te slapen... Lees verder 

Ook AT5 is van de partij aan de Elandsgracht. Zij maken deze mooie bijdrage over Mabel. Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

 

En Brandpuntplus paktook uit met een mooi artikel en deze geweldige illustratie van Ylja Band

Fotografie en film: Ida Bartelds

What can you do?

We need your help, become a volunteer! You can help by investing your time and energy, by working with citizens of Amsterdam with unusual stories. Or become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. You are always welcome to drop by and see how your money is spent. Or why not buy one of the products from our online Gift Shop? A present for someone you know, perhaps. It's all contributing towards a better society. And that's great, isn't it?

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor