Een economisch dakloze in je huis? Zo gaat dat!

Het project Onder de Pannen, wat we in 2014 gestart zijn, blijft maar groeien, ook buiten de stadsgrenzen want sinds begin november is het ook in Haarlem gestart! Kijk eens op de nieuwe site: onderdepannen.nl en lees hier enkele verhalen van mooie matches. 

Mariam en Raymond

“Ik woon hier alleen en dit huis is groot genoeg.”

Miriam doet mee aan Onder de Pannen omdat ze altijd graag al mensen heeft willen helpen. “Ik ben zelf een kwetsbaar mens, ik heb mijn geschiedenis. Ik heb zelf ook vaak genoeg dingen moeten omgooien in mijn leven en ik vind het spannend om een jaar te zien hoe iemand anders dat doet. Ik laat mijn huurder Raymond in zijn waarde. Het is niet zo dat we de hele dag samen in de huiskamer zitten. Hij gaat zijn eigen gang en dat is ook mijn bedoeling. Het is een pad naar zelfstandigheid. Hier krijg je een jaar de tijd om tot rust te komen. En kijken wat je verder met je leven wil." (Herken je ze? Miriam en Raymond  waren ook op AT5).

Raymond​: “Ik kwam op straat nadat het uitging met mijn vriendin.”

Raymond woont tijdelijk bij haar in een ruime zolderkamer. “Ik probeer via Onder de Pannen alles weer op te bouwen. We hadden van tevoren afgesproken toen we gingen samenwonen – mocht het ooit niet goed gaan – dat ik zou weggaan. Zij heeft kinderen. Ik zou alles wel zelf regelen. Gelukkig had ik een auto. Dat was mijn redding… Tót ik geen geld meer had voor benzine. Bijna was ik ‘die’ kant op gegaan: tanken zonder betalen en wie weet wat meer? Het was echt een heel vervelend traject, maar toen ik eenmaal bij Onder de Pannen kwam heb ik alles binnen drie weken geregeld: uitkering, kamer en nu ook weer werk.”

 

Ramla en Maria

"Zeven maanden lang logeren bij verschillende vriendinnen – dat vond ik erg zwaar.”

Ramla werd in mei 2017 dakloos nadat ze van haar man was gescheiden en huurt een kamer in de sociale huurwoning van de Amsterdamse Maria (70). Aan de muur hangen foto’s van haar vijf kinderen, die bij hun vader wonen. Nu Ramla haar eigen stekje heeft, gaat het haar goed. Ze werkt vier keer per week als huishoudster in een hotel en heeft geregeld contact met haar kinderen. “Ik ben heel erg blij dat ik hier kan wonen. Maria praat met me, luistert naar me. Mijn kinderen komen geregeld langs daar is ze ook heel aardig mee.”

Maria: “Ramla is een geschenk.”

Maria woont vanaf 2003 alleen in een groot huis en snakte lange tijd naar sociaal contact. “Ramla is een ‘geschenk’. We drinken samen een kopje koffie als Ramla van haar werk komt. We kletsen met elkaar en gaan dan wandelen of eten. Als Ramla’s kinderen langskomen zitten we met de hele kliek in de keuken, heel gezellig. Beter dan stilte, dan hoor je alleen maar de muizen lopen. Het samenwonen is ook praktisch. Als ik val, weet ik dat er iemand is die mij kan helpen.”

 

Victor: “Een kopje koffie smaakt beter met zijn twee”

Victor nam Anton in huis toen deze dakloos dreigde te worden. “Ik ken Anton van de biljartclub. Toen hij op straat kwam te staan, logeerde hij veel bij me. Dat mocht niet van DWI (uitkeringsinstantie) en ik dreigde mijn uitkering kwijt te raken. Door mee te doen aan Onder de Pannen werd dat voorkomen. Toen ik overwoog Anton een plek aan te bieden, wogen mijn eigen slechte ervaringen van mijn tijd op straat zwaar mee. Ik ben blij dat het harde leven op straat hem bespaard is gebleven.”

 

Stefan: “Met deze bijverdiensten loop ik huurachterstand in.”

"De enveloppen bleven maar op de mat vallen en dat was erg vervelend. Ik was blij toen ik hoorde dat er via dit project de mogelijkheid was om een huurder in huis te nemen, en dat mijn huurachterstand zou worden over genomen. Met de regeling (Kleine Schuld, Grote Winst) is mijn schuld overgenomen en loop ik dit in met de inkomsten van de huurder. Ik verdien dus niet direct iets bij, maar als alle schuld over drie maanden is opgelost, krijg ik zelf de huur binnen. Daar gaan we wat leuks van doen!"

 

We zijn altijd op zoek naar verhuurders voor Onder de Pannen! Er zijn veel mensen die een ruimte nodig hebben om op adem te komen en zich te herpakken voor een volgende stap, op weg naar hun eigen woonruimte. Ben je of ken je iemand met een kamer over en interesse in een huisgenoot? Laat het weten! Bel naar ons secretariaat: 020 53 17 600 en kijk hier voor meer info!

 

Illustratie: Guido van Driel

What can you do?

Become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. 

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor