‘Ik had nooit kunnen denken dat hij mijn leven zó zou verrijken’

Etaleur Juli (33) kan in zijn eigen land niet zijn wie hij is, omdat hij op mannen valt. Hij ontvluchtte Syrië en belandde moederziel alleen in Amsterdam. Fleur (38), vocalist en songwriter, trekt eens per week met hem op. Juli: ‘Zij is er altijd als ik door een moeilijke periode ga.’

J: Ik heb Fleur verteld over mijn vlucht. Over de boot, de bus, de trein, de lange afstanden lopen. Ik moest weg uit Syrië omdat ik homo ben. Dat maakt je leven onveilig. Toen ik in het leger zat, kwamen ze erachter dat twee mannen iets met elkaar hadden. Ze zijn drie jaar gevangen gezet.

F: We kunnen ons dat nauwelijks voorstellen. Ik ben zelf lesbisch. Die zoektocht naar je eigen identiteit is al lastig, maar hier kun je veiliger zijn, jezelf ontdekken.

 

J: Toen ik Fleur voor het eerst zag, maakte ik me best zorgen. Ik had het erg moeilijk. Ik miste mijn familie enorm. Ik moest met iemand mijn verdriet kunnen delen. Ik heb toen wel gedacht: ziet Fleur mij wel zitten als ze alleen die kant van mij ziet? Mijn stemming was heel somber.

F: Ik zag vooral een lieve, mooie en authentieke man. Met wie ik direct een klik voelde, ondanks dat zijn geschiedenis zo anders is dan de mijne.

J: Als ik haar vertelde dat het even niet goed ging, zei ze: kom op, we gaan de stad in, iets doen. Dat hielp enorm.

 

F: Ik had nooit kunnen denken dat hij mijn leven zó zou verrijken. Door hoe hij in het leven staat, door wie hij is. Hij vergroot mijn wereld. Ik heb diep respect voor hem, omdat hij de kracht had om weg te gaan uit zijn bestaan daar. Ga er maar aan staan. Ga maar eens in je eentje naar een vreemde plek om weer helemaal opnieuw je leven op te bouwen. Je moet wel heel sterk zijn om dat te kunnen.

J: Ik voel me trots als ze dat zegt. Door haar heb ik geleerd om geduldig te zijn. Dat er betere tijden komen. En dat ik het leven waard ben. Steeds weer zegt ze: vertrouw op jezelf, je bent een

mooi mens, geef niet op. En dan die vrolijkheid van haar, we hebben ook zo veel lol samen. Ze geeft me energie.

 

F: Ik ben blij dat Juli zich hier steeds meer thuis voelt. Tegelijkertijd vind ik het heel pijnlijk voor hem dat hij voor zijn eigen familie niet kan zijn wie hij is.

J: Alleen mijn zus weet het. Ze zegt: ‘Probeer het de rest niet te vertellen. Je moeder zal hysterisch worden. Je vader zal woest zijn. Je broers zullen niks meer van je willen weten.’ Het gemis en het verlangen naar huis, dat gaat nooit over. Maar door Fleur kan ik het beter dragen.

 

_____

Support voor lhbt-statushouders

Veel statushouders voelen zich gesteund door het thuisfront, maar bij lhbt’ers ligt dat vaak anders. Als hun seksuele geaardheid in het thuisland niet wordt geaccepteerd, hebben zij dikwijls de banden met hun familie moeten doorsnijden. Die verlatenheid heeft veel invloed op de inburgering. De vrijwilligers van De Regenboog Groep helpen hen de eenzaamheid doorbreken en een nieuw leven op te bouwen.

Ook een nieuwe Amsterdammer wegwijs maken in de stad? Kijk eens hier!

What can you do?

We need your help, become a volunteer! You can help by investing your time and energy, by working with citizens of Amsterdam with unusual stories. Or become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. You are always welcome to drop by and see how your money is spent. Or why not buy one of the products from our online Gift Shop? A present for someone you know, perhaps. It's all contributing towards a better society. And that's great, isn't it?

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor