artBRUUT, Inloophuis Makom. Amsterdam, kunst, kunstsuite, Hermitage

Krachtpatsers van De Regenboog, toen en nu: Alexander Z

We gaan nog eens langs bij Alexander, die ter ere van het veertigjarig bestaan van De Regenboog Groep zijn indrukwekkende levensverhaal uit de doeken deed. Van wees in Wit-Rusland naar balpen-kunstenaar in Amsterdam. Hoe gaat het nu met hem?

Hoe gaat het nu met je, Alexander?

“Ik heb het heel druk, ik heb zelfs al een tijdje geen nieuwe tekeningen gemaakt. Ik werk mee bij Makom, ik zit in de Centrale Bezoekersraad en ik heb het gewoon druk met mijn leven. Ik heb nog steeds geen verblijfsvergunning, maar ik heb nu wel een caravan op het ADM-terrein. Daar woon ik met mijn vriendin en hond. Ik fiets elke dag 30 kilometer naar Makom en terug.”

Hoe is het om te leven zonder papieren?

“Ik geloof dat mijn zaak nu in hoger beroep ligt. Ik ben me er wel van bewust dat ik bij een controle opgepakt kan worden, maar ik ben er niet bang voor. Dan ga ik maar een tijdje in de gevangenis zitten. Het zou niet de eerste keer zijn. Ik vind het niet erg om tussen de boeven te zitten. Doordat ik geen verblijfsvergunning heb, heb ik ook geen vast inkomen. Soms verkoop ik een werk, dat is heel fijn. Ik geef ook niet veel geld uit voor mezelf. Hondenvoer vind ik wel erg duur.”

Hoe los je dat op?

“Mijn hond gaat soms mee naar de supermarkt met een straatkrantverkoper van Z!. Mensen doneren dan zakken hondenvoer. De hond verdient zo zijn eigen eten!”

Hoe gaat het met de kunst?

“Er is iets leuks gebeurd. Ik doe mee aan het artBRUUT-project hier in de Kunstsuite van Makom en er kwam iemand langs van het Outsider Art Museum, een galerie in de Hermitage. Ik had een paar dingen gemaakt met een lijmpistool en die vond hij heel mooi, net als mijn balpentekeningen. Er is interesse, maar ik moet nu gaan werken aan een grotere collectie. Misschien komt die dan over een tijdje in de Hermitage te hangen. Het is natuurlijk geen hoofdexpositie, maar voor mij is het idee wel speciaal: ik kom uit de Sovjet-Unie. En de Hermitage is eigenlijk een stukje Rusland in Nederland.”

Denk je na over de toekomst?

“Ik leef bij de dag. Tekenen is mijn hobby en therapie, professioneel kunstenaar zijn lijkt me niks. Maar ik denk er wel over om een cursus te doen bij de Vrijwilligersacademie. Ik heb veel verstand van drugs, want die heb ik 15 jaar lang gebruikt. Ik zou eigenlijk wel ervaringsdeskundige willen worden.”

Interview: Brechtje Keulen/ Fotografie: Tim Mooij-Knip

Dit is een update van één van de veertig Sterke Verhalen die gemaakt zijn naar aanleiding van het veertigjarig bestaan van De Regenboog Groep in 2015. Omdat we vinden dat nog niet genoeg mensen deze prachtige verhalen gelezen hebben, plaatsen we er een paar opnieuw de komende weken en waar mogelijk maken we een hoe-is-het-nou?-gesprek. Wil je ze allemaal binge-lezen? Dat kan hier.

What can you do?

We need your help, become a volunteer! You can help by investing your time and energy, by working with citizens of Amsterdam with unusual stories. Or become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. You are always welcome to drop by and see how your money is spent. Or why not buy one of the products from our online Gift Shop? A present for someone you know, perhaps. It's all contributing towards a better society. And that's great, isn't it?

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor