Krachtpatsers van De Regenboog Groep, Maatje, buddy, informele zorg

Krachtpatsers van De Regenboog, toen en nu: Frans Lüschen

Ook deze week diepen we weer een sterk verhaal op. Het verhaal van Frans Lüschen. Frans was, bij het veertigjarig bestaan van De Regenboog Groep, al 19 jaar vrijwilliger en hij dacht er niet aan om te stoppen. Omdat we ook zijn verhaal even opnieuw voor het voetlicht willen brengen, bellen we hem voor een update!

"Ik denk er aan om te stoppen", zegt Frans als we hem vragen hoe het ermee gaat. "In mei van 2017 heb ik het 21 jaar gedaan. Op een gegeven moment is het wel een beetje mooi geweest vind ik. Haha, zal ik de coördinator maar even bellen voor je dit online zet?"

Deze primeur hadden we niet verwacht, Frans vervolgt: 

"Eind december heb ik mijn laatste maatjescontact afgerond en daarna heb ik een time-out genomen. De laatste was ook geen makkelijk maatje. Hij was drie jaar geleden blind geworden door een ontsteking en hij was ook niet goed ter been dus dat maakte het voor mij heel beperkend om iets met hem te doen. Ik heb ook een auto en ik ga graag met mijn maatjes op pad, naar een museum ofzo, maar met hem kon ik niet zo veel doen. Als het mooi weer was dan kon ik hem wel meenemen naar een buurtboerderij ofzo hè, dan kan 'ie nog wat ruiken en voelen. Maar als het slecht weer was, of als hij een rotdag had, dan was het wel pittig ja. Ik heb hem een jaar gehad, eigenlijk tot oktober 2016. Maar het duurde tot eind december tot hij een nieuwe buddy had. Hij was wel erg eenzaam, dus ik ben er nog bijgebleven. En eind december was het zo ver."

Dus, in plaats van een update, wordt dit ineens een eerbetoon aan uw tijd als vrijwilliger? Nou, brand los!

"Als ik er zo op terugkijk heeft het me veel mooie dingen gebracht. Ik heb een boel maatjes gehad, allemaal van verschillend pluimage. Je bent voor je maatje een ander referentiekader dan ze gewend zijn hè. Zij zitten vaak onder lotgenoten en je kan als vrijwilliger dan toch een andere spiegel ophouden.

Omgekeerd geldt dat natuurlijk ook. Ik had een stucadoorsbedrijf, was een hele andere mentaliteit gewend: van hard werken en goed geld verdienen. En dan kwam ik in een hele andere wereld terecht, met mensen van een ander pluimage, uit een andere kant van de maatschappij. En toch zie je dan dat alle kernwaarden voor mensen hetzelfde zijn. Iedereen is op zoek naar genegenheid en geluk, maar er zijn gewoon een boel mensen die een hele slechte start hebben gehad. Dat is niet altijd een excuus hoor, dan gaat het er nog vaak om hoe je er mee omgaat."

"En ik heb alle fusies bij jullie meegemaakt hè (lacht). Ja en ik ben in Hart van Nederland geweest, die documentaire van Frans Bromet (Van Goede Wil, 2003. Afl. 5: De ex-verslaafde en ex-ondernemer, HUMAN -red.), 5 in het Land, de NOS en tal van radio-interviews. Maar nu ben ik 68 inmiddels en ik heb een boel mensen geholpen. Het is tijd voor andere dingen: ik zit bij het koor, ik ga zwemmen en ik houd me ook meer bezig met mijn eigen kinderen. Het heeft me veel gebracht, maar het is ook mooi geweest"

Wilt u nog wat meegeven aan mensen die nu vrijwilliger willen worden

"Het moet niet zo zijn dat je denkt dat je je moet opofferen, dan houd je het niet lang vol. Je moet zorgen dat je ook wat uit het contact haalt. Niet alleen doen wat je maatje wil, maar doe samen dingen waardoor je er allebei wat aan hebt.

En ja, het voegt echt wat toe aan je leven: je krijgt toch een andere kant te zien. Je bent veel socialer bezig waardoor je ook echt een andere kijk op de maatschappij krijgt. Ik zeg het ook maar even: ik ben een groot voorstander van de sociale dienstplicht, hahaha. Ja, dat meen ik serieus: laat die jonge mensen op scholen maar eens zien wat er zich allemaal afspeelt."

Dit is een update van één van de veertig Sterke Verhalen die gemaakt zijn naar aanleiding van het veertigjarig bestaan van De Regenboog Groep in 2015. Omdat we vinden dat nog niet genoeg mensen deze prachtige verhalen gelezen hebben, plaatsen we er een paar opnieuw de komende weken en waar mogelijk maken we een hoe-is-het-nou?-gesprek. Wil je ze allemaal binge-lezen? Dat kan hier!

Ben je geïnspireerd geraakt door krachtpatser Frans en denk je dat vrijwilligerswerk ook best wel eens iets voor jou kan zijn? Kom dan eens kletsen!

What can you do?

We need your help, become a volunteer! You can help by investing your time and energy, by working with citizens of Amsterdam with unusual stories. Or become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. You are always welcome to drop by and see how your money is spent. Or why not buy one of the products from our online Gift Shop? A present for someone you know, perhaps. It's all contributing towards a better society. And that's great, isn't it?

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor