buddy, regenboog, verslaafd, LHTB, werled aids dag, monument

Leuk leven met Hiv

In Nederland leven 22.100 mensen met aids en hiv. Iedere week krijgen 18 mensen de diagnose hiv. Een heel groot deel van hen leeft in Amsterdam. De Regenboog steunt daarom het aidsmonument en roept, op Wereld Aids Dag, mensen op om buddy te worden voor een zieke stadsgenoot.

Eén december is de jaarlijkse Wereld Aids Dag. Op die dag staan we wereldwijd stil bij hiv/aids, de zieken en hun naasten. In Amsterdam onthulde burgemeester van der Laan op die dag een nieuw aidsmonument, met de naam Living by Numbers. Het monument van de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel komt aan het IJ te staan tussen het Amsterdam Centraal en het Muziekgebouw.

Regenboog sponsort

De Regenboog Groep sponsort het aidsmonument. Het is een baken van hoop en een steun voor iedereen die nu Hiv besmet is. Het monument is ook een ode aan alle buddy’s, verzorgers en ondersteuners, medisch personeel, activisten en wetenschappers. Het is uiteraard ook een eerbetoon aan alle dierbaren die aan aids zijn gestorven. Het monument drukt de hoop uit dat in 2030 het aidsvirus is overwonnen. Tot die tijd moeten veel mensen leven met de ziekte, ook in ons land.

Hiv dichtbij

In Nederland leven 22.100 mensen met aids en hiv. Iedere week krijgen nog eens 18 mensen de diagnose hiv. Daar komt bij dat 25% van de besmette mensen, niet weet dat hij of zij hiv heeft. Veel deelnemers van de Regenboog hebben een verhoogd risico op de ziekte. Harddruggebruikers die vuile naalden gebruiken, homoseksuelen met wisselende seksuele contacten en sekswerkers zijn mensen die een grotere kans lopen op een besmetting. De Regenboog ontmoet hen en trekt zich hun lot aan.

Buddy’s steunen

In de jaren 80 startte de eerste buddy-projecten. Toen bestond het werk van de vrijwillige buddy’s voor een groot deel uit stervensbeleiding. Dat is gelukkig niet meer nodig, maar hiv is nog niet overwonnen. Duizenden Amsterdammers zullen met de ziekte moeten leren leven. De Regenboog helpt de meest kwetsbare van hen om hun leven prettiger te maken. De buddy’s en maatjes van de Regenboog bezoeken hen, spreken met hen over hun gezondheid, maar zijn er vooral om de positieve kanten van het leven op te zoeken.

Meer weten over de Regenboog Groep of meehelpen als buddy of maatje?

www.deregenbooggroep.org/vrijwilligerswerk-amsterdam

What can you do?

Become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. 

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor