Noodkreet uit inloophuizen: daklozen hebben geen behoorlijke schoenen

Dakloze Amsterdammers lopen veel. Grote delen van de dag, en vaak ook van de nacht. Kilometers ver. Het is meestal niet toegestaan om langer ergens te zitten; ze krijgen boetes en worden weggestuurd. Ze worden gedwongen constant in beweging te blijven, always on the run.

 

Dit doen ze op veel te kleine en te smalle schoenen. Deze zitten bijna nooit goed, knellen vreselijk en zijn vaak ook nog eens kapot.

Steeds meer daklozen

Eind augustus maakte het CBS bekend dat het aantal daklozen de afgelopen 10 jaar ruim is verdubbeld. Dit betekent meer mensen in de problemen en op zoek naar hulp. En helaas ook meer mensen kwetsbaar voor andere gevaren, zoals verslaving. Hierdoor is de verwachting dat de druk op de inloophuizen van De Regenboog Groep helaas alleen maar zal gaan toenemen. En zo ook de vraag naar geboden voorzieningen als eten, drinken, kleding en schoenen.

“Verreweg de meeste daklozen lopen met pijn”

De vrijwillige pedicure Jeannette, bij de daklozen beter bekend als ‘de voetenvrouw van inloophuis De Kloof’, helpt al twintig jaar daklozen met hun voeten: “De nood is hoger dan ooit. Verreweg de meeste daklozen lopen met pijn.” Voeten vol likdoorns, ingegroeide teennagels en zelfs ontstekingen komt Jeannette tegen.

 - tekst gaat door onder de foto - 

“Bij een voet van een dakloze in mijn hand, kan ik mijn kunde het beste inzetten. Als ze plaatsnemen in de stoel zeg ik altijd: even 5 minuten vakantie, even niks. Dan laat ik de energie doorstromen en lukt het me op verschillende manieren om pijnen te verlichten en zelfs weg te halen. Dat is zo fijn en dankbaar. Maar vervolgens lopen ze weer op schoenen waar je helemaal niet op kúnt lopen. In een mum van tijd keren de likdoorns en andere pijnlijke ongemakken dan ook weer terug.” Het is dweilen met de kraan open.

MINSTENS HONDERDEN PAREN NODIG

Daarom luiden alle inloophuizen van De Regenboog Groep nu de noodklok en roepen ze iedereen op goede mannenschoenen langs te komen brengen. Dagelijks komen er zo’n 600 daklozen in de acht inloophuizen van De Regenboog Groep. Vorig jaar waren dat bijna 5000 unieke bezoekers voor deze in Amsterdam geboden dagopvang. En bijna geen enkele dakloze loopt op normale schoenen. Dan kun je wel gissen naar het aantal schoenen dat nodig is.

... En nog wensen ook? 

Ja. De huidige schoenen knellen. Dus het liefst de wat bredere schoen vanaf maat 42, die ook stevig en warm is. De nu veelal gedragen namaakleren en stoffen (sport)schoenen zijn in de winter ook nog eens ijskoud. Hierdoor dragen daklozen meerdere paren sokken in schoenen die toch al te klein waren. Bovendien worden zulke schoenen aan de zijkant juist weer te wijd door het vele lopen. Dan geven ze geen steun meer en dit geeft weer nieuwe fysieke problemen en is doodvermoeiend.

OPROEP! GEZOCHT: GOEDE HERENSCHOENEN! OF SMS SCHOEN NAAR 4333!

De Regenboog Groep roept mannen op om goede schoenen die ze niet gebruiken te doneren. Maar vraagt ook aan schoenenwinkels om de door mannen achtergelaten - nog degelijke - stappers of wellicht partijen (onverkochte) nieuwe schoenen, zoals buitenmaten, te schenken. Vooral de echt grote maten zijn erg moeilijk te vinden.

Mocht je geen schoenen overhebben of geen tijd hebben om langs een van de inloophuizen te komen, dan kun je toch helpen. SMS dan SCHOEN naar 4333. Hiermee doneer je eenmalig drie euro die direct ten goede komt aan schoenen voor dakloze Amsterdammers. Als bedrijf kun je natuurlijk ook een financiële bijdrage voor schoeisel doen en daarmee een inloophuis adopteren.

Jeannette staat te popelen bij deze oproep: “Het is zo mooi om daklozen te zien lopen op schoenen die wel goed zitten. Vol verbazing wordt dan uitgeroepen: ‘Ik heb helemaal geen pijn!’ Goede schoenen maken je een ander mens.”

 

Tekst: Jola Gosen / Fotografie: Merlijn Michon

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Schoenen brengen als particulier? Dat kan bij een van onze inloophuizen:

- Blaka Watra - Droogbak 1-C
- De Kloof - Kloveniersburgwal 95
- Makom - Van Ostadestraat 153
- Oud-West - Bilderdijkstraat 182
- De Princehof - Oudezijds Voorburgwal 165
- De Spreekbuis - Tweede Oosterparkstraat 72
- Zeeburg - Zeeburgerdijk 53

- AMOC - Stadhouderskade 159

 

Houd wel rekening met de openingstijden.
Deze zijn hier te vinden:
https://www.deregenboog.org/locaties

 

Donatie doen als bedrijf? Mail: jgosen@deregenboog.org of bel: 020 53 17 600, en vraag naar Jola Gosen.

What can you do?

Become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. 

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor