Toch een thuis voor Amsterdamse daklozen in tijden van corona

In deze heftige tijden van corona vragen veel mensen zich af hoe het nu moet met de dak- en thuislozen. Kunnen zij wel ergens terecht? Ze hebben tenslotte geen thuis waar ze binnen kunnen blijven. Gelukkig kunnen ze nog steeds overdag bij onze acht inloophuizen terecht. We hebben in overleg met de GGD besloten deze open te houden. Hals over kop moesten we tal van zaken regelen maar dat is gelukt.

Mensen gaan nu één voor één naar binnen en bij binnenkomst praat onze portier met diegene over zijn of haar gezondheid, de temperatuur wordt gemeten en uiteraard wast iedereen de handen. Binnen blijven de bezoekers op een afstand van 1,5 meter van elkaar. En net als altijd kunnen ze douchen, kleding ruilen en eten. Maar het betekent ook dat er minder mensen tegelijkertijd binnen kunnen zijn.

Bianca Koster, locatiehoofd van inloophuis Oud-West vertelt: "Op een bepaald moment ben je 'vol' en mag je niemand meer binnenlaten. Maar je wil mensen natuurlijk niet in de kou laten staan. Dus zijn onze collega's en buren van cadeauwinkel Colors en de fietsenmakerij ook ingericht als tweede inloophuis, naast Oud-West, daarbij hebben we sinds deze week ook nachtopvang ingericht."

Bianca Koster, bij 'haar' inloophuis Oud-West

Extra locaties open voor dagopvang en nachtopvang voor vijftig dakloze mensen

Maar er gebeurt nog veel meer. Zo is er in vijf van onze inloophuizen nu ook nachtopvang voor totaal vijftig mensen gerealiseerd. Janneke van Loo, manager inloophuizen  van De Regenboog Groep vult aan: "De opvang van de gemeente kan, ook vanwege de 1,5 meter afstandsregel, minder mensen huisvesten.

Daar komt nog bij dat we de Huizen van de Wijk Het Claverhuis en De Meeuw hebben ingericht als dagopvang voor enkele groepen daklozen die buiten de boot dreigden te vallen toen het Wereldhuis en De Schakel hun opvangtaken moesten staken."

Kooklocatie Buurtboerderij en Quarantaineplek Villa Buitenlust. 

Zoals cadeauwinkel Colors en de de fietsenmakerij in deze periode een nieuwe bestemming hebben gekregen, geldt dit ook voor de welbekende buren in het Westerpark, de Buurboerderij en Villa Buitenlust. De eerste van deze twee is nu ingericht als gaarkeuken voor de inloophuizen: omdat inloophuizen nu ineens koks moeten missen wordt er centraal gekookt voor wie het nodig heeft. Marleen Knops, initiator, vertelt: "Ik ben zelf risicogroep, dus ik kon niet meer op mijn stekkie in het Claverhuis werken. Dus toen dacht ik: 'laat ik iets doen wat ik goed kan en leuk vind. Toen ben ik inloophuizen gaan bellen of ze eten nodig hebben. En dat hebben ze! Vnaf dag één konden we al voor 180 man koken. We zijn ook flexibel: de inlopen kunnen vandaag nog inhaken als ze morgen maaltijden nodig hebben."

Marleen, Kasper en vele anderen zijn hard aan de slag in de Buurtboerderij.

Quarantainelocatie Villa Buitenlust

Maar wat nu als er iemand in onze inloophuizen binnenkomt die ziek is? Naar huis sturen kan niet. Voor mensen die in quarantaine moeten, maar niet over een eigen huis of plek beschikken, is Villa Buitenlust als isolatieplek aangewezen. Hier kunnen mensen met ziekteverschijnselen twee weken onder begeleiding in quarantaine verblijven. Zeventien stoere medewerkers hebben zich vrijwillig opgegeven om de zioeken bijs te staan. Zij kregen een training van de GGD over de veiligheidsvoorschriften en beschermende kleding. Ook zijn laptops geïnstalleerd om contact met de patiënten te houden. 

 

Hogere druk op mensen en middelen: ​​​​​​extra kosten


We zijn heel blij dat we onze dak- en thuislozen toch nog steeds een warme maaltijd, douche en schone kleding kunnen bieden en zelfs zieke daklozen niet in de kou hoeven te laten. En dat alles in veilige omstandigheden.
Met meer inlooplocaties, extra nachtopvang en beschermende kleding (schorten, mondkapjes) zijn er ook meer kosten. Maar ook worden douches en (af)wasmachines nog intensievergebruikt dan voorheen.
We verwachten dat de gemeente Amsterdam extra geld vrijmaakt om in ieder geval de extra personeelskosten te compenseren. Diverse fondsen maken ook geld vrij. Maar we we staan nog maar aan het begin van de corona-crisis en verwachten dat de kosten gaan oplopen. Daarom is alle steun van harte welkom.

Wilt u ook doneren en dakloze Amsterdammers een warme plek binnen gunnen?
Dat kan op NL79 TRIO 0379 3155 64 ten name van De Regenboog Groep.

Vermeld bij uw donatie 'CORONA' – dan kopen wij daar maaltijden voor en alle andere extra benodigdheden.

 

 

 

What can you do?

Become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. 

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor