‘Veel hangt soms af van het goede moment’

Andrea (47) heeft een betaalde baan! Haar eerste – na vele behandelingen in de psychiatrie en verslavingszorg. Daarbij kreeg ze hulp van Mirjam (55) die haar vanuit De Regenboog Groep begeleidde. Andrea: ‘Ik denk dat mensen van vroeger me niet meer zullen herkennen.’

A: Het heeft lang geduurd voor ik begreep wat er met me aan de hand was. Alles wat te mooi was om waar te zijn in mijn leven, moest kapot. Tot er niks meer overbleef. Op mijn veertigste bleek dat ik borderline had.

M: Ik heb een zwak voor mensen als Andrea. Ik ben ooit als activiteitenbegeleider in de psychiatrie gaan werken. Aanvankelijk vond ik dat heel heftig. Dat is nu anders, ik begrijp veel meer van hun worsteling.

A: Mirjam nam bij mij de intake af. Ze had een hele afvinklijst met vragen die ze moest stellen over mijn zelfredzaamheid. Oh nee, dacht ik, daar gaan we weer. Maar in plaats daarvan hadden we een heel fijn gesprek.

M: Ik zag iemand die heel gevoelig is en die over veel vaardigheden beschikt. Maar die ook veel belemmeringen heeft gehad in het leven. Ik vond je best open.

A: Weet je dat ik daar jaren over heb gedaan? Als iemand dichtbij kwam vroeger, dan klapte ik dicht of gooide ik met stoelen. Ergens wist ik dat sommige dingen in het leven ook leuk waren. Als ik die wilde meemaken, moest er wat gebeuren.

M: Ik vond het bijzonder knap dat je in dat eerste gesprek vertelde over je huis.

A: Het was er een puinbak. Ik had lang niet voor mezelf kunnen zorgen. Mirjam heeft hulp geregeld. 40 vuilniszakken heb ik samen met een begeleider afgevoerd. Die stap gaf me veel vertrouwen.

A: Ik nam in De Regenboog Groep al deel aan allerlei activiteiten. Totdat ik dacht: ik wil meer. Hé Mirjam, zei ik toen, zal ik ergens vrijwilliger worden? Maar zij kwam met een ander idee.

M: We hebben haar een betaalde baan aangeboden. Andrea heeft zó veel kwaliteiten. Het gaat om een beschutte werkplek, zodat ze langzaam aan de druk kan wennen.

A: Ik was altijd van grote stappen. Als iets dan mislukte, wilde ik er niets meer mee te maken hebben.

M: Het is mooi om te zien dat je vasthoudt wat goed gaat.

A: Ik kan het soms nog niet geloven dat ik werk heb. Tot ik op mijn bankrekening kijk.

M: Ik ben trots op je. Moet je zien wat je allemaal heb bereikt.

A: Mensen hebben vaak tegen me gezegd: je kan het zelf, kom op. Maar dat is maar ten dele zo. Je moet soms ook de goede mensen tegenkomen.

M: Het moment is soms ook belangrijk. Wij kruisten elkaars pad toen je de stap kon zetten.

A: Misschien moet het je soms gewoon een beetje meezitten in het leven.

______

Re-integratie

Andrea is een van de mensen die we geholpen hebben om de afstand naar de arbeidsmarkt te verkleinen. Haar konden we zelfs aan betaald werk helpen. Ze begeleidt nu bij De Regenboog Groep bezoekers die in een vergelijkbare situatie als zijzelf hebben gezeten.

Werk werkt! Ben je of ken je iemand die (weer) aan de slag wil? Kijk dan snel eens hier!

What can you do?

We need your help, become a volunteer! You can help by investing your time and energy, by working with citizens of Amsterdam with unusual stories. Or become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. You are always welcome to drop by and see how your money is spent. Or why not buy one of the products from our online Gift Shop? A present for someone you know, perhaps. It's all contributing towards a better society. And that's great, isn't it?

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor