Verhalen van 'nieuwe' dakloosheid: dichterbij dan je denkt...

Bij de aanmeldingen van de zogenoemde 'zelfredzame' daklozen bij ons project Onder de Pannen en in onze vier steunpunten in de stad horen we verhalen over dakloosheid die dichterbij komen dan je zou verwachten: het zou zo je familielid, collega of kennis zijn... 

Workaholic op straat

Chef-kok Marco (33 jaar) was altijd al ambitieus. Samen met een vriend startte hij zijn eigen horecaonderneming. Het leek goed te gaan, totdat hij erachter kwam dat zijn compagnon van alles achterhield. Zonder dat Marco het wist, was hij zwaar in de schulden beland. Hij verloor zijn huis. Nergens kon hij terecht. Als workaholic had hij maar een heel klein sociaal netwerk. Na jaren zonder vaste verblijfplaats, was daar via Onder de Pannen gelukkig moederfiguur Ineke, die er niet om maalt wat je hebt gedaan, zolang je maar open en eerlijk bent. Hier kon Marco dankzij de door De Ronde Tafel mogelijk gemaakte financiële regeling een kamer huren en kreeg hij een warm en ontspannen thuis, dat hem zelfs in staat stelde weer een baan te vinden.


Solliciteren lukt weer

Roderick (54 jaar) had na zijn studie altijd goed betaalde banen gehad. Hij reisde veel en woonde ook langere tijd in het buitenland. Zeven jaar geleden werd zijn werk geautomatiseerd en werd hij dientengevolge ontslagen. Hij solliciteerde zich suf en moest al zijn spaargeld opmaken om zijn hoge huur te kunnen blijven betalen. Toen hij op straat kwam te staan, werd hij door een hulpverlener naar De Regenboog Groep doorverwezen. Via het project Onder de Pannen huurt hij nu een kamer bij Jan (50 jaar), die een uitkering heeft en wat geld wil bijverdienen. Heel fijn voor Jan, én voor Roderick natuurlijk, want die heeft weer rust en ruimte om te solliciteren.

Ze hebben elkaar

Dhani (28 jaar) werd op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Haar huwelijk hield geen stand. Dit was al heftig, maar wat het extra zwaar maakte was dat Dhani’s familie niet achter de echtscheiding stond, waardoor ze niet bij hen kon intrekken. Even heeft zij bij kennissen gelogeerd en later kon ze tijdelijk bij iemand van haar werk (in de horeca) wonen. Toen ze via AT5 over Onder de Pannen hoorde, nam ze meteen contact op met De Regenboog Groep. Die stelde haar voor aan Maria (35 jaar), waar ze nu sinds enkele maanden een kamer huurt. Maria is afgekeurd, heeft graag gezelschap en kan op deze manier ook nog eens mooi een centje bijverdienen.

 

Rust voor de kinderen

Yvonne (32 jaar) kwam in een echtscheiding terecht. Zowel zij als haar man gingen op zoek naar een andere woonruimte, maar dat lukte hen geen van beiden. Gelukkig had Yvonne een zeer met haar begane buurvrouw, die met een ideale tijdelijke oplossing kwam. Via Onder de Pannen kon Yvonne wel even bij haar intrekken! En zo geschiedde. Yvonne heeft nu haar eigen ruimte en kan haar kinderen naar school blijven brengen, met ze eten en er voor hen zijn. Dit geeft haar de tijd om een definitieve oplossing te vinden voor het woonprobleem en de kinderen wat meer rust, in de nabijheid van hun vader en moeder.

 

Win-winsituatie

Henk (50 jaar) is altijd leraar geweest, maar kreeg enkele jaren geleden een ongeluk en raakte gehandicapt. Het leek hem een goed idee om via Onder de Pannen steeds een jaar een kamer te verhuren aan een dakloze die het leuk zou vinden om te helpen in huis. Dit doet hij nu al jaren naar veel tevredenheid en sinds een paar maanden woont Niek (55 jaar) bij hem in. Niek was door het verlies van zijn baan dakloos geraakt. Bij Henk doet Niek de was en de boodschappen en helpt hij bij het klussen. Een duidelijke win-win!

Dit is nog maar een greep uitde verhalen die we dagelijks horen bij onze Steunpunten Nieuwe Daklozen in de stad en de mensen die zich aanmelden bij Onder de Pannen

 

What can you do?

Become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. 

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor