week van de eenzaamheid

Wij Amsterdam, Week van de Eenzaamheid

WIJ AMSTERDAM - KOM VOOR EEN ANDER Week van de Eenzaamheid

Van dinsdag 1 tot en met dinsdag 8 oktober is de Week van de Eenzaamheid. Elke werkdag van deze week kun je ergens in Amsterdam terecht om kennis te maken met sociale activiteiten en vooral met andere Amsterdammers. Op 1 oktober om 17:00 uur doet stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk de aftrap bij Huis van de Wijk De Meeuw in Amsterdam Noord. We nodigen iedereen uit om mee te doen. Voel je je niet eenzaam, kom dan voor een ander, en maak contact. 

Officiële opening

Op dinsdag 1 oktober beginnen we om 15:00 in Huis van de wijk De Meeuw in Amsterdam Noord. Om 17:00 is daar ook de officiële start. Met stadmaker Floor Ziegler bekijken we de nieuwste opgaven voor de stad in eenzaamheidsbestrijding (met muzikaal intermezzo). Eerder op de dag heeft portretdichteres Claartje Chajes eenzaamheid bij de bezoekers van het Huis van de Wijk beschreven. Ze draagt een portret voor. We sluiten af met een bord soep van Buurtbuik en Resto van Harte.

 

uitnodiging week van de eenzaamheid

Activiteiten tijdens de week

Iedere dag van de Week van de Eenzaamheid staat steeds één stadsdeel centraal. Dan tonen we het aanbod in dat betreffende stadsdeel. Het gaat om lopende activiteiten die ook in de rest van het jaar te bezoeken zijn. Op 8 oktober eindigen we bij Huis van de Wijk Lydia in Amsterdam Zuid. Het volledige programma vind je op www.amsterdamsnetwerkeenzaamheid.nl. Daarnaast hebben we een paar activiteiten speciaal voor deze week. Een dichteres schrijft poëtische portretten van bezoekers, er is een babbelbankje en kun je je sores ruilen met iemand anders.

Eenzaamheid in Amsterdam

In Amsterdam zijn 80.000 mensen ernstig eenzaam en nog eens 220.000 Amsterdammers zijn matig eenzaam. Je kunt twee soorten eenzaamheid onderscheiden. Mensen die sociaal eenzaam zijn missen een brede groep mensen om zich heen, zoals vrienden, collega’s of kennissen. Anderen voelen emotionele eenzaamheid. Ze missen intieme relaties bijvoorbeeld met familie of een partner. Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, maar sommige groepen lopen een groter risico om zich ernstig eenzaam te voelen. Mensen met psychische problemen, lichamelijke beperking en laag opgeleiden zijn vaker dan gemiddeld eenzaam. De gevolgen kunnen verstrekkend zijn, voor de gezondheid, de kwaliteit van leven en een betekenisvol leven. 

Amsterdam

De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan eenzaamheid. Ze heeft De Regenboog Groep gevraagd om daarbij in deze week het voortouw te nemen.

We kozen voor het moto “Wij Amsterdam” omdat je je in een stad vol anderen erg eenzaam kunt voelen. In deze stad liggen ook kansen om met eenzaamheid om te gaan. Bijvoorbeeld door elkaar te zien, elkaar aan te spreken. Omdat we niet onverschillig zijn over hoe het met onze naaste gaat; Wij Amsterdam.

 

week van de eenzaamheid

What can you do?

We need your help, become a volunteer! You can help by investing your time and energy, by working with citizens of Amsterdam with unusual stories. Or become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. You are always welcome to drop by and see how your money is spent. Or why not buy one of the products from our online Gift Shop? A present for someone you know, perhaps. It's all contributing towards a better society. And that's great, isn't it?

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor