Foto door Pixabay: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/man-die-voor-bruin-betonnen-gebouw-staat-358178/

Speurneuzen en zoekmaatjes

Met 7 steunpunten helpen we economisch daklozen op weg naar een thuis

Manon de Voort is van huis uit fiscalist. Er gaat een wereld voor haar open sinds ze economisch daklozen helpt zoeken naar woonruimte. ‘Het wordt ze echt niet makkelijk gemaakt.’

‘Neem Klaas. Hij is vrachtwagenchauffeur en dakloos sinds zijn scheiding. Ik probeer al weken bij hem de moed erin te houden, maar het valt niet mee. Dan klikken we op de site van een woningcorporatie om te reageren op een huis. En dan is hij nummer 1.243. Dat betekent dat er nog 1.242 mensen vóór hem zijn die aanspraak kunnen maken op die woning.

Frustrerend

Het is echt heel frustrerend allemaal. En als je niet een beetje handig bent, loop je veel kansen mis. Je moet bestanden kunnen uploaden. Je inschrijven. Ervoor zorgen dat de inkomensverklaringen actueel zijn. En dan moet je weer bellen met de Belastingdienst.

Hele uitdaging

Het helpt als je de geitenpaadjes kent. Zo heeft misschien iemand wel woonruimte over, maar weet hij niet dat verhuren kan zonder gekort te worden op je uitkering. Of soms is buiten Amsterdam zoeken ook een mogelijkheid. Zo had ik laatst Lola onder mijn hoede. Friesland is voor haar prima. Als ze maar een dak boven haar hoofd heeft, zei ze. Voor Klaas is dat geen optie. Zijn kinderen wonen hier, hij zal ze dan nauwelijks meer zien. Iets voor hem vinden wordt nog een hele uitdaging.’

What can you do?

Become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. 

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor