hangyouth, foto: maaike ronhaar

WONEN VOOR DE RIJKEN

Als uitgesproken anarchist en leadzanger van de legendarische punkband Hang Youth, die dit jaar nog de show stal op Pinkpop en Lowlands, stelt Abel van Gijlswijk (31) in niet misverstane teksten diverse maatschappelijke misstanden aan de kaak. Het tekort aan woningen is er één van.

“Ons nummer (GE)WOONBELEID is wel een ding, zeker als we het spelen tijdens woonprotesten. Die in het Westerpark vorig jaar, waar de Regenboog ook aan meedeed, was amazing. Je ziet bij dit soort protesten hoeveel mensen het zat zijn dat wonen voor de rijken is.

Ikzelf heb mijn wortels in Noord en woon nu ergens in het centrum in een oud kraakgebeuren dat inmiddels sociale huur is. Als dat niet op mijn pad was gekomen, had ik nooit in Amsterdam kunnen wonen. Terwijl iedereen van mijn familie en vrienden hier woont. Wonen is voor de rijken geworden. Wie het meeste geld heeft, bepaalt wie waar mag wonen of ergens mag blijven. Dat is toch fucking raar.

In mijn buurt zijn ook heel veel woningen voor buitenlanders, hoe heten die gasten, expats. Die wonen hier dan een paar maanden per jaar en de rest van het jaar staat het huis leeg. Dat kan alleen met geld. De focus moet liggen op community, op de buurt. Wonen gaat iedereen aan. In het Engels heet wonen: to live. Letterlijk ‘leven’ dus. Het is iets heel elementairs.

"De prioriteiten moeten anders. Stel sociaal boven financieel, mens boven markt."

Ik kan me een maatschappij voorstellen waarbij wonen meer fluïde is. Met woongemeenschappen, waarin je omkijkt naar de ander en samen zorgt dat de buurt een beetje netjes blijft. Veel socialer. Dat zie ik voor me. Maak de ene mens niet belangrijker dan de ander. Als je daar om te beginnen vanaf stapt, ben je al een heel eind. De prioriteiten moeten anders. Stel sociaal boven financieel, mens boven markt.

Die huisjesmelkers, die wonen als belegging zien, dat is het smerigste wat er bestaat. Dat is sowieso het probleem van kapitalisme: alles is te koop, inclusief woonruimte. Maar wonen is niet te koop. Daar zou iemand eens een liedje over moeten schrijven.”

Tekst: Nicolline van der Spek | Fotografie: Maaike Ronhaar

 

What can you do?

Become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. 

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor