Economisch daklozen

Vrijwilligers gezocht voor mensen die (tijdelijk) geen onderdak hebben

In Amsterdam en Amstelveen komen steeds meer mensen op straat te staan. Zij hebben geen dak boven hun hoofd door bijvoorbeeld het eindigen van een relatie of verlies van baan. Ze kunnen zichzelf goed redden en hebben geen psychiatrische achtergrond, maar door het nijpende tekort aan woningen hebben ze geen vaste slaapplek. Dat betekent dat veel mensen op de bank bij vrienden slapen, in de auto of in een hostel. Dit brengt veel stress en onrust met zich mee.

Voor hen zonder dak zoeken wij vrijwilligers; lieve, enthousiaste mensen die willen ondersteunen en begeleiden in deze lastige en onrustige periode. 

Er zijn verschillende vrijwilligersfuncties mogelijk.

 • Zo kan je 1 op 1 met iemand afspreken waarbij je helpt met administratie en het zoeken naar vaste huisvesting. Maar jouw emotionele steun is minstens zo belangrijk! Samen een bakkie doen en horen hoe het met iemand gaat. 
 • Je kunt ook helpen in een inloopspreekuur op locatie, waar mensen binnenlopen voor hulp. Als vrijwilliger help je met administratieve zaken en het zoeken naar vaste woonruimte. Je werkt zelfstandig maar ook met collega’s, bijvoorbeeld maatschappelijk werkers. 
 • Of help in een Parentshouse. Dit zijn tijdelijke, gedeelde woningen voor ouders in een scheiding of een time-out. Zij verblijven hier omdat ze geen woning kunnen vinden. Er zijn Parentshouses op Ijburg, in Nieuw-West en Amstelveen. Als vrijwilliger ben je een aanspreekpunt en emotionele steun. Maar je bent ook praktisch bezig met oa. bezichtigingen en huisvergaderingen. Het is handig als je in de buurt woont van een Parentshouse.
 • Help mensen die tijdelijk onderdak hebben via een woningcorporatie. Als vrijwilliger help je de tijdelijke bewoner(s) door samen naar een permanente woonvorm te zoeken. Samen een bakkie doen en even kletsen hoort er ook bij, juist wanneer iemand  een zetje nodig heeft, kan jij er voor diegene zijn om te motiveren en zelfvertrouwen te geven.
 • Heb je een woonruimte ‘over? Verhuur hem aan een stadgenoot! Als vrijwilliger (verhuurder) neem je iemand tijdelijk in huis. Zo kunnen jullie samen een permanente woonvorm proberen te vinden. Natuurlijk ben je er ook voor emotionele steun. Zo verdien je een extraatje bij, zonder gekort te worden op je uitkering en/of toeslagen. 
Wat is de meerwaarde van dit vrijwilligerswerk?

Jouw hulp en aanwezigheid kan de dag van iemand een stuk vrolijker maken. Het is leerzaam, je verruimt je wereld en je ontmoet mensen die je anders niet zo snel was tegengekomen. Last but not least, je kan echt iets voor een ander betekenen! Jouw persoonlijke aandacht biedt houvast, stabiliteit en zelfvertrouwen zodat iemand uit kan kijken naar een eigen woonplek. 

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?
 • Je bent betrokken, sociaal en kijkt niet snel ergens van op;
 • Je bent een doorpakker en weet mensen op een positieve manier te motiveren;
 • Je hebt enige levenservaring en zet dit in om anderen te helpen;
 • Je bent goed met computers en formulieren, en zorgvuldig als het aankomt op administratie;
 • Je bent wekelijks beschikbaar voor in ieder geval een half jaar, afhankelijk van de van de hulpvraag tussen de 1 en 4 uur per week;
 • Je bent soms beschikbaar buiten kantoortijden, ´s avonds of in het weekend;
 • Je bent ouder dan 18 jaar.
Wat voor scholing krijg je aangeboden?

De Regenboog Groep is aangesloten bij de Vrijwilligersacademie. Als Regenboog vrijwilliger heb je gratis toegang tot het volledige trainingsaanbod. 

Wat krijg je ervoor terug?

Een waardevolle ervaring waarbij je écht iemand kan helpen, en de kans vergroten dat iemand weer een eigen leven op kan bouwen op een eigen woonplek.

Werktijden

Werktijden gaan in overleg met jou.

Hoe kom je in aanmerking?

Meld je hieronder aan. Wij nemen hierna zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvende kennismaking. Hierin kunnen we samen kijken naar welke functie bij je past.

Wil je graag helpen maar weet je niet hoe?

Geen probleem! Wij kennen heel veel mensen die graag een maatje willen en we hebben veel activiteiten die jou hulp kunnen gebruiken. Bel ons op 020-5317600 of laat je gegevens achter, dan helpen wij je verder.

Stuur een mail

What can you do?

Become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. 

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor