Steunpunt

Word maatje van iemand die economisch dakloos is

Economisch daklozen zijn mensen die geen dak boven hun hoofd hebben door bijvoorbeeld een scheiding, verlies van baan of faillissement. Word vrijwilliger en help met praktische zaken en bied iemand steun en rust.

In Amsterdam groeit de groep ‘economisch daklozen’ erg hard. Dit zijn mensen die geen dak boven hun hoofd hebben door bijvoorbeeld een scheiding, verlies van baan of faillissement. Ze hebben geen psychiatrische of verslavingsproblematiek en slapen vaak bij vrienden op de bank,  in hun auto of in een tijdelijke woning. De belangrijkste oorzaak van economisch dakloosheid is het tekort aan betaalbare huurwoningen. 

Het risico is dat deze mensen echt op straat komen te leven zonder een sociaal vangnet. De Regenboog Groep wil dit voorkomen en biedt hulp aan economisch daklozen in verschillende buurthuizen in de stad. Hier zoeken we jou! Als persoonlijk maatje voor emotionele en praktische ondersteuning en om orde in de chaos te brengen.

Wat ga je doen?

Je wordt gekoppeld aan 2 of 3 deelnemers en helpt wekelijks met administratieve zaken, de post, het regelen van een briefadres en natuurlijk met de zoektocht naar vaste huisvesting (in en buiten de stad). Je helpt bij het inschrijven op woningnet(ten) en het reageren hierop. Maar jouw emotionele steun is minstens zo belangrijk! Samen een bakkie doen en horen hoe het met iemand gaat. Juist wanneer iemand even een zetje nodig heeft, kan jij er voor diegene zijn om te motiveren en zelfvertrouwen te geven.

Je werkt vanuit het buurthuis of op een samen afgesproken plek. Je hebt regelmatig contact met de maatschappelijk werker van je deelnemer.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?

  • Je bent betrokken, sociaal en kijkt niet snel ergens van op;
  • Je hebt een stabiele persoonlijkheid;
  • Je bent een doorpakker en weet mensen op een positieve manier te motiveren;
  • Je hebt affiniteit met dakloze mensen in Amsterdam en bent gemotiveerd om hen te helpen;
  • Je hebt enige levenservaring en zet dit in om anderen te helpen;
  • Je bent goed met computers en formulieren, en zorgvuldig als het aankomt op administratie;
  • Het liefst ben je in het bezit van een laptop, smartphone of tablet en bereid deze te gebruiken tijdens je vrijwilligerswerk;
  • Je bent wekelijks beschikbaar voor in ieder geval een half jaar, gemiddeld één dagdeel per week (3 à 4 uur);
  • Je bent soms beschikbaar buiten kantoortijden, s avonds of in het weekend;
  • Je bent ouder dan 18 jaar.

Wat voor scholing krijg je aangeboden?

De Regenboog Groep is aangesloten bij de Vrijwilligersacademie. Als Regenboog vrijwilliger heb je gratis toegang tot het volledige trainingsaanbod. 

Wat krijg je ervoor terug?

Een waardevolle ervaring waarbij je in contact komt met mensen waar je normaal nooit mee in aanraking zou komen. Je kunt écht iemand helpen, en de kans vergroten dat iemand weer een eigen leven op kan bouwen op een eigen woonplek.

Wat is de meerwaarde van dit vrijwilligerswerk?

De regelmaat van jouw persoonlijke begeleiding op emotioneel en praktisch vlak biedt houvast. Het wekelijks contact kan voor je deelnemer veel betekenen; om emotionele stabiliteit en zelfvertrouwen te vinden en uiteindelijk uitzicht op een eigen woonplek. 

Werktijden

Tijd en locatie kun je samen met je deelnemer afspreken, wat voor jullie handig is. Dit kan in een van de buurthuizen of op een andere afgesproken plek. Ga uit van een dagdeel per week.

Hoe kom je in aanmerking?

Meld je aan en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Wil je graag helpen maar weet je niet hoe?

Geen probleem! Wij kennen heel veel mensen die graag een maatje willen en we hebben veel activiteiten die jou hulp kunnen gebruiken. Bel ons op 020-5317600 of laat je gegevens achter, dan helpen wij je verder.

Stuur een mail

What can you do?

Become a donor! Your money will be well spent on care for homeless people, aid for (former) addicts and people living in poverty or social isolation. 

 

Voluntary work in Amsterdam

 

Become a donor