Maatjes voor nieuwkomers

Voor een nieuwkomer in Amsterdam is alles nieuw. De omgangscultuur is anders, de taal is vreemd. Dat is boeiend, maar kan ook verloren doen voelen. Daarbij hebben sommige vluchtelingen last van een trauma of andere psychische problemen. Dat maakt een nieuwe start extra moeilijk.

maatjes, nieuwkomers, vluchtelingen, statushouders,

Welkom in Nederland

Als maatje van een vluchteling ondersteun je iemand bij het leren kennen van ons land, de stad Amsterdam en onze taal. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jij de nieuwe Nederlander een welkom gevoel geeft. Je doorbreekt de eenzaamheid en het ontheemde gevoel.

Zo werkt het

Je helpt een vluchteling met het oefenen van het Nederlands, je ondersteunt bij praktische zaken zoals post en administratie en je biedt een luisterend oor. Natuurlijk ga je ook leuke dingen doen en Amsterdam ontdekken! Koffie met een stroopwafel, naar de bollen, samen schaatsen of naar de Albert Cuyp. Je bent er namelijk ook voor de gezelligheid! Leerzaam voor de vluchteling, maar ook boeiend en inzicht gevend voor jezelf.

Vrijwilliger worden

Heb je eens in de week of eens in de twee weken tijd? Ben je nieuwsgierig naar culturele verschillen? Word dan vrijwilliger. Klik op de knop hieronder en meld je aan.

Vrijwilliger worden

Een maatje nodig?

Wat je met jouw maatje gaat doen of hoe jouw maatje je kan helpen, dat beslissen jullie samen. Je leert in elk geval meer over Nederlanders en hoe ze denken en zich gedragen. Bovendien oefen je de Nederlandse taal en leer je nieuwe mensen kennen.

Je ziet je maatje minimaal eens in de twee weken. Dat doe je een half jaar tot een jaar. Wij zoeken een vrijwilliger die bij jou past. Bovendien houden de coördinatoren contact met je. 

maatje nodig

Wil je eigenlijk alleen de taal beter leren? Kijk dan op www.taalcoachwijzer.nl

Financiers

Maatjes voor vluchtelingen worden mede-gefinancierd door het Steunfonds, Oranje Fonds en VSB Fonds. 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten