4 simpele dingen die van jou een goede buur maken

Donderdag 5 september is uitgeroepen door de Verenigde Naties als de internationale dag van de liefdadigheid. Dit thema verdient volgens hen een etmaal per jaar vanwege de bijdrage aan solidariteit voor mensen die in armoede leven. En daar is nog genoeg in te halen, weten wij als Regenbogers als geen ander.

 

Dat evengoed bewoners van Amsterdam in armoede leven, waarschijnlijk zelfs gewoon bij jou in de straat, beseft lang niet iedereen. Geldnood is vaak ook geen opzichzelfstaande kwestie, maar gaat vaak gepaard met multi-problematiek. Door psychische klachten, verslaving en vaak net even pech of onoplettendheid en je zit zo in de problemen. Hoe iemand er ook komt: het leidt vaak tot eenzaamheid, zien we bij onze deelnemers.

Zonder dat er een heel filantropisch project voor opgezet hoeft te worden, hebben we hierbij vier suggesties die het makkelijk maken om wat extra liefde te verspreiden in je leefomgeving, want beter een lieve buur dan een verre vriend gaat zeker op in onze mooie stad!

 

  1. Liefde gaat door de maag

We zien het dagelijks in onze buurtrestaurants; Eten verbindt. Wanneer jij met enige regelmaat de sterren van de hemel kookt, is er vast wel iemand in de buurt te vinden die een vorkje mee wil prikken. Een schaaltje met eten langsbrengen kan uiteraard ook als je het iets te knus vindt om je buurman over de vloer te krijgen. Dan is er bij het terugbrengen van het bakje daardoor direct weer een moment om contact te maken. Wanneer je geen taarten bakt omdat je dan met een hele taart zit en dat is niet goed voor je dieet, doe dan alsof je jarig bent en trakteer je buren!

  1. Grote (herfst) schoonmaak

Heeft opruimgoeroe Marie Kondo de opruimer in jou wakker gemaakt en doe je eindelijk al die overbodige spullen weg? In plaats van het laten ophalen door de kringloop kun je het ook uitstallen op een tafeltje op straat. Dan kunnen buurtbewoners, gratis of voor een zacht prijsje, een nieuwe uitzet bij elkaar verzamelen. Een gezellig praatje is gegarandeerd!

 

  1. Heitje voor een karweitje

Enigszins geïnspireerd door onze Homeservice, maar natuurlijk vooral door Buurman en Buurman: help elkaar met klussen.

Het is misschien een beetje apart om zomaar bij iemand aan te bellen met de vraag of er toevallig geklust wordt en of daar soms ook hulp bij nodig is. Maar door op elkaar te letten of een babbeltje te maken kun je echter vaak wel iets (kleins) zien wat je voor iemand kunt doen.

Wanneer je zelf ondersteuning vraagt bij iets, zoals die tafel voor je oude spullen naar buiten tillen, maak je het voor anderen ook toegankelijker om jouw hulp te vragen. Kinderen in de buurt strikken voor een heitje-karweitje is een andere optie. Je wil toch liever dat zij een extra zakcentje krijgen dan dat die euro’s naar de autowasserij bij de benzinepomp gaan?

 

  1. Maak ‘gewoon’ eens een praatje

       HOI! :)

“Hé Buuf, hoe gaat het?”. Zo simpel kan het zijn. Begin over het weer als je niets anders kunt bedenken. Wanneer je beide in dezelfde straat of buurt woont, heb je sowieso al iets gemeen. Het is eigenlijk niet zo moeilijk om vanuit daar verder te bouwen aan een verbinding, je moet het alleen wel doen. Elkaar groeten op de stoep is hiervoor misschien nog wel de eerste stap. In contact met buren, maar eigenlijk überhaupt, helpt het natuurlijk altijd om je te verwonderen in plaats van te ergeren. Plus: wat u niet wilt dat u geschiedt…

 

Doe je dit nu allemaal al en/of wil je eigenlijk ook best die verre vriend worden die eens in de zoveel tijd afspreekt met een kwetsbare of eenzame Amsterdammer? Meld je dan aan om vrijwilliger te worden! Dan zoeken wij een nieuwe verre vriend voor je. (Maar niet te ver, geen zorgen).

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten