Geluk

5 tips: zo word je gelukkig!

Iets voor een ander doen maakt gelukkig, vraag maar aan onze vrijwilligers. We zetten vijf gelukmakers voor je op een rij. Conclusie: je moet er iets voor doen, het komt niet vanzelf aanwaaien.

1. Blijf jezelf uitdagen

Over geluk zijn boekenkasten volgeschreven, maar over één ding zijn de dames en heren wetenschappers het eens: treed uit je comfortzone. Je moet jezelf blijven uitdagen door nieuwe dingen te doen. Vind je dat eng? Zie het als een uitdaging om je angst voor het nieuwe te overwinnen.

2. Ruim op!

Spullen zijn leuk. Van té veel spullen krijgen we stress. Opruimen dus. Daar worden we gelukkig van. Moeite met wegdoen? ‘Houd alleen datgene waar je écht blij van wordt,’ aldus opruimgoeroe Marie Kondo. De rest kan naar de kringloop. Tip: breng kleding die je niet meer hoeft naar onze inloophuizen Makom, Blaka Watra of Princehof, wij maken er daklozen blij mee.

3. Doe iets voor een ander

Even een kort verhaaltje. Je loopt over straat, iemand houdt je aan en vraagt je de weg. Ondanks dat je haast hebt, maak je toch even tijd. Je loopt dan door en voelt je een stuk beter. Herkenbaar..? Volgens psycholoog Huub Buijssen produceren je hersenen op het moment dat je iets doet voor een ander (zonder hier meteen iets voor terug te verwachten) stofjes die zorgen voor een geluksgevoel. We horen het ook terug van onze vrijwilligers. Je belangeloos inzetten voor een ander geeft voldoening.

4. Accepteer jezelf

Volgens Carien Karsten, psychotherapeute en schrijfster van het boek Veel Geluk begint geluk met acceptatie van je zelf. “Als we ons afvragen wat ons gelukkig maakt, zitten we vaak gevangen in sjablonen van geluk: veel geld, een groot huis, een goeie baan, en een lieve partner. En dat krijg je niet zomaar voor elkaar. Er is niks mis mee om naar die dingen te streven, maar je hoeft het niet te hebben om gelukkig te zijn.” Geluk heeft juist weinig te maken met ‘hebben’, aldus Karsten.

5. Doe iets samen met anderen

Een ontdekking van Paul Witteman naar aanleiding van zijn zoektocht naar geluk: de kracht van de collectieve ervaring! Hij was voor zijn tv-programma Witteman Ontdekt bij een kerkdienst geweest in de Basiliek in Veenendaal. Hij zag hoe de voorganger duizenden mensen in vervoering bracht. Witteman bekende het geloof lang geleden achter zich te hebben gelaten, maar kon een zekere jaloezie niet onderdrukken toen hij naar huis reed. Lang verhaal kort: je verbonden voelen maakt gelukkig.
 

Veel succes met jouw route naar een gelukkig leven. Enne, hier lees je hoe het werkt, vrijwilliger worden bij De Regenboog Groep.

Wat kun jij doen?

Jouw hulp is nodig! Je kunt helpen door als vrijwilliger tijd te investeren in Amsterdammers met bijzondere verhalen. Of word donateur!

Vrijwilligerswerk in Amsterdam

Aardige Amsterdammer, de stad heeft je nodig! Meld je hier aan als vrijwilliger. 

Word donateur

Doneren, machtigen of nalaten? Klik hier of sms REGENBOOG naar 4333 (éénmalig 3,- euro)

Koop onze producten

Koop onze unieke producten in de online shop. Voor jezelf of als cadeau. Of sponsor ons, adopteer een schaap of doneer schone sokken.