Dragan Bakema tijdelijk dakloos

Acteur Dragan Bakema dakloos op tv

"Iedereen weet dat geen mens goed óf slecht, eerlijk óf oneerlijk is." Acteur Dragan Bakema gaf zich in december 2016 drie weken lang over aan het leven op straat. Hij maakte gebruik van de voorzieningen van De Regenboog Groep. Kijk op dinsdag 17 januari om 22:15 naar The Homeless experience hoe het hem verging.

Voor welke hete vuren kom je te staan als je niemand hebt om op terug te vallen? De meeste mensen willen het liever niet weten. Acteur Dragan Bakema wel, hij wilde uit zijn 'bevoorrechte positie' stappen en zowel ervaren als laten zien hoe daklozen de dag doorkomen. Hij zegt in een uitgebreide motivatie onder meer:

"Niets is zomaar. (...) Niemand fantaseert tijdens zijn tienerjaren hoe hij of zij later zal leven van de liefdadigheid of erger nog: van de prostitutie. En wat onze mening ook moge zijn over onze dak en thuislozen, zij waren ooit een baby. Hun moeder heeft hen met veel pijn en geconcentreerde inspanning gebaard. En vanaf dat moment, vanaf DAT moment heb je net zo veel recht op deze planeet als ieder ander.

Het feit dat je hier bent, geeft jou voldoende bestaansrecht en geeft jou dus alle recht om iets wel of niet te worden, zijn of vinden. En daarom wil ik, met toestemming van al diegene die ik zal ontmoeten, dit straatleven filmen, aanhoren en kort beleven. Als Homeless Experience ook maar ergens vleugels krijgt waardoor massaal meer Nederlanders over haar dak en thuislozen zal spreken, dan zorgen we er samen voor dat de politieke agenda meer aandacht zal besteden aan haar sociale vangnetprogramma’s. Want die mag wat mij betreft zo verbeterd worden, dat we in Nederland voor 2050 minimaal 1 dag daklozenvrij zijn geweest."

The Homeless experience is dinsdag 17 en 24 januari om 22:10 en 31 januari om 22:05 te zien op NPO 3.

Lees hier de volledige motivatie van Dragan Bakema.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten