Aline aan tafel bij de Boomspijker

Aline aan tafel bij de Boomspijker

De komende maanden gaat onze stagiaire Aline aan tafel bij alle Buurtrestaurants van Amsterdam. Ze proeft het eten en de sfeer, en vertelt jou waar je het beste voor 5 euro kunt eten in Amsterdam! #culinair #recensie

********************************

Waar: Recht Boomssloot 52

Wanneer: vrijdagavond 18.00

Kosten maaltijd: 3 euro

Activiteit: het psychiatrie café (gratis toegang)

 

Aan een van de meest rustige grachten van Amsterdam centrum, de Recht (zonder ‘e’) Boomsloot, staat buurthuis De Boomspijker. Van buiten imposant en in prachtige Amsterdamse school-stijl. Van binnen een echt buurthuis: ruimtelijk, praktisch ingedeeld, schoon, maar met een gezellige inrichting (o.a. een solo-expositie), is het welkom vertoeven.

 

Beleefd vraag ik aan de meneer achter de bar: “bent u al open?”, waarop de meneer uitdagend antwoordt: “hoezo?”. Gelijk heeft hij, de setting en sfeer zijn informeel, en bovendien zal hij daar toch niet voor niks staan. Het vervolgens gearriveerde gezelschap vraagt ‘Ben’ of hij hen aan vier kopjes thee kan helpen, en Ben antwoordt wederom niet met “ja”, maar met: “als ik 32 bier kan maken, kan ik dit ook wel”, en hij kijkt met één recht en één scheeloog lachend naar mij.

 

Dan stel ik mij voor aan de gastvrouw van de psychiatriecafés Dini, die mij direct uitnodigt bij haar gezelschap aan te schuiven. Ze legt me uit dat er in Amsterdam vijf locaties zijn waar het psychiatriecafé gehouden wordt, en dat er zodoende meestal één café per week plaatsvindt. Bij elk psychiatriecafé wordt een spreker uitgenodigd, die over een aan de psychiatrie gerelateerd onderwerp vertelt. Ik voel me inmiddels thuis in De Boomspijker, en loop dan vervolgens ook vijftien zware borden al indekkend rond, en snijd een blok kaas in blokjes. Tijdens mijn bezigheden vraagt een meneer of er iets groeit in mijn buik (ja!), en vertelt hij mij dat we met ongeveer vijf jaar de komst van een matriarchale samenleving kunnen verwachten. Tevreden met het zojuist gehoorde zet ik me aan mijn taken.

 

Kok Andrea en Dini (beide werkzaam voor SCIP) lopen samen met een kar het eten naar binnen, en roepen daarbij dat als we willen eten, we met ons bord die kant op moeten komen: rijst, oranje groentecurry (wel zo toepasselijk want gister was het Koningsdag), raita, zelfgebakken naan en koriander voor wie het wilt. Het is heerlijk, en er wordt veelvuldig opgeschept door de tien aanwezigen die verspreid over vier tafels toch met elkaar communiceren. Het toetje van Griekse yoghurt, walnoten en honing is eveneens lekker, simpel, maar lekker.

 

Met een gezelschap van tegen de 30 mensen (die een tik van de molen hebben gehad, zoals een van hen het noemt) begint vervolgens het psychiatriecafé. Er is koffie en thee en er staan koekjes op tafel. Eerst worden de agendapunten besproken: het onderwerp van het volgende café (schuld en schaamte), de demonstratie op 6 mei tegen de Wet Verplichte Zorg (dat voor deze groep uitermate relevant én beangstigend is), het aankomende marxisme festival, en het psychiatrie café eindfeest op 30 juni.

 

Dan legt Heinz uit wat een ‘multiloog’ is: een gesprek met meerdere mensen, waarin de aanwezigen vertellen, hun persoonlijke ervaringen delen, waarop anderen kunnen reageren vanuit herkenning, of wat anders bij hen opkomt. Er worden geen tips en adviezen gegeven, want een veilig klimaat is het belangrijkste aspect van de multiloog. De multiloog begint, en de komende twee uur inclusief pauze word ik overweldigd en geraakt door de verhalen van de aanwezigen. Met de aanduiding ‘openhartigheid’ is dit psychiatrie café, met de extreem intieme aan bod gekomen verhalen, passend samengevat.

 

Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar ik ben verrukt en verrast met deze vrijdagavond. Nooit tevoren maakte ik iets vergelijkbaars mee, en ik ben gek op nieuwe mensen leren kennen en nieuwe dingen meemaken.

 

Wil je meer weten over de Buurtrestaurants of zelf een keer mee eten? Check http://www.deregenboog.org/regenboog-buurtrestaurants voor meer informatie! 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten