Aline aan tafel bij de Buurtboerderij Westerpark

Aline aan tafel bij de Buurtboerderij Westerpark 

De komende maanden gaat onze stagiaire Aline aan tafel bij alle Buurtrestaurants van Amsterdam. Ze proeft het eten en de sfeer, en vertelt jou waar je het beste voor 5 euro kunt eten in Amsterdam! #culinair #recensie

********************************

Waar: Spaarndammerdijk 319

Wanneer: woensdag avond 18.30

Kosten: 5 euro

 

Tussen een begraafplaats, een veld met schapen, het spoor, een daklozenopvang en een hondentrainingscentrum, ligt Buurtboerderij Ons Genoegen. Het is de achterzijde van het Westerpark, maar het voelt als allesbehalve Amsterdam.

 

In de riante tuin genieten we van een net doorgebroken zonnetje en het ge-bèèèh van schapen, als om klokslag 18.35 de bel luidt ten teken dat wij onze eerste gang kunnen ophalen. In een binnenruimte versierd met kunstwerken die te koop zijn, sfeerverlichting en veel bloemen op tafel, en met zo’n 30 kleurrijke eters, is het aangenaam vertoeven.

 

De gemengde salade met pesto, mozzarella en brood smaakt goed. Aan de pesto, die wat overheersend naar Parmezaan smaakt, en het brood, dat geolied, zout en krokant is, valt af te zien dat er arbeid zit in ons voorgerecht. Er is simpel, maar zeker niet gemakkelijk gekookt. De aanwezigen springen op bij het klinken van de bel, en haasten zich al dringend naar de uitgave-deur voor de lasagne Marjolana (naar de kok vernoemd). De lasagne is zoals lasagne moet zijn: zowel goed gevuld als goed vullend. De tiramisu toe past er nog maar net bij, maar wordt dankzij de verstopte stukjes hazelnoot met genoegen naar binnen geschoven.

 

Aan de barvrouw op sokken vraag ik of zij al lang in de Buurtboerderij werkt, en ze zegt: “vier jaar”. Op de vraag hoe ze het er vindt, krijg ik het antwoord: “leuk”, en daarmee is het gesprek zo goed als ten einde gekomen. De tweede barvrouw die ik vraag of zij er al lang werkt (“twee jaar”), vertelt me dat er in de gehele Buurtboerderij drie mensen zijn die voor hun werk betaald krijgen, verder zijn het vrijwilligers, waarvan een goed deel dit als dagbesteding doet. Wat deze barvrouw prettig vindt is dat er in de Buurtboerderij (onder de medewerkers) een open klimaat heerst: er wordt met aandacht geluisterd naar ieders verhaal, en er wordt veel rekening met elkaar gehouden. De barvrouw vertelt openhartig over hoe zij met een depressie in de Buurtboerderij terecht kwam, en hoe zij zich sindsdien enorm ontwikkeld heeft. Aan de barman vraagt ze: “hoe kwam ik hier binnen?”, waarop de barman antwoordt: “je was toen erg in jezelf, nu heb je een grote bek”, en er wordt kostelijk gelachen. Aan bod in het gesprek met de barvrouw komt vervolgens onze baas Hans Wijnands, hoe vrolijk hij immer is, en hoe het lijkt alsof hij mascara opheeft. Als ik tenslotte de barvrouw een goede reis naar huis toewens (ze is met drukte niet graag in het ov, en moet soms zelfs de tram verlaten als het té druk is), zegt ze dat haar vriend haar komt halen. Ik besluit: “heel goed, daar zijn ze immers voor”, en we nemen als vriendschappelijke collega’s afscheid. 

 

De Buurtboerderij is een plek waar ik al jaren kom. Het is een uitvlucht uit mijn dagelijks bestaan, en voor wat dat betreft een van de best bewaarde geheime plekken van Amsterdam.

 

Wil je meer weten over de Buurtrestaurants of zelf een keer mee eten? Check http://www.deregenboog.org/regenboog-buurtrestaurants voor meer informatie! 

Verhalen

Lees hier meer over de nieuwste ontwikkelingen, activiteiten en interessante weetjes binnen dit thema.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten