Aline aan tafel bij Huis van de Wijk Olympus

De komende maanden gaat onze stagiaire Aline aan tafel bij alle Buurtrestaurants van Amsterdam. Ze proeft het eten en de sfeer, en vertelt jou waar je het beste voor 5 euro kunt eten in Amsterdam! #culinair #recensie

********************************

Waar: Hygiëaplein 10

Wanneer: vrijdagavond 18.30

Kosten: 5 euro

 

Gelegen aan een plein in de vorm van een Romeinse renbaan, in een rustiek Amsterdam zuid bevindt zich Het Huis van de Wijk Olympus. Voor mij een zeer vertrouwde plek, omdat tot een paar jaar geleden de dependance van het Montessori Lyceum hier gevestigd was, en ik daar de eerste drie jaar van mijn middelbare-school-puberteit doorbracht.

 

Met een druk op de knop gaan de deuren open, en meld ik mij voor het eten. De man bij de “receptie” wuift zijn hand in de richting van een ruimte met één lange, met Regenboog-logo-placemats ingedekte, tafel. Twee oudere vrouwen snuffelen in de boekenkast. Een oudere man en een oudere vrouw hebben al plaats genomen aan tafel, en verzuchten op mijn groet dat het vanavond rustig is, en ik mag gaan zitten waar ik wil.

 

Gelukkig was ik een vijftien minuten te vroeg, want we krijgen de bloemkool-aardappel-soep met goede dot crème fraîche (en niet hamblokjes, zoals vermeld in de menu-mail, wat tot even wat consternatie leidt) om 17.50 opgediend. Met enkele op-tijd-komers, en het bijna voltallige kookteam dat plaatsneemt, is de tafel uiteindelijke toch gevuld met twaalf vrouw/man gezelligheid.

 

Mijn aanwezigheid als nieuwkomer valt op, en ik word dan ook enthousiast bevraagd en krijg enthousiast verteld te horen hoe lang en vaak de andere aanwezigen hier komen of werken: iedereen is een regular. De persoonlijke verhalen vloeien rijkelijk. De oude man en vrouw eten beide elke vrijdag mee. De van origine Engelse Paul vertelt over dat hij enkele weken geleden een intensieve bypassoperatie heeft ondergaan, waarvan hij herstellende is. Paul praktiseert een eigenzinnige vorm van yoga door de tram voor je neus te zien wegrijden (en niet kunnen rennen) om vervolgens in alle rust op de volgende tram te wachten. De weken na de operatie viel Paul 7 kilo af omdat het zelf koken niet ging en hij zijn eetlust verloren had. Gelukkig tipte iemand hem de buurtrestaurants van De Regenboog, waar hij nu 5 avonden per week eet. Sinds De Regenboog in zijn leven is, is Paul al weer 5 kg aangekomen. De Regenboog “saved my ass”, zegt hij dan ook, en Paul is “happy”, voegt hij er aan toe.

 

Het gekwebbel wordt even onderbroken wanneer de lasagne met spinazie en bieten-ui-salade wordt opgediend, en men stilzwijgend de eerste hap heerlijke dikke en krokante laag kaas eet. Vervolgens vertelt Arnold dat hij vrijwilliger is bij de bijstandsbond, waar mensen met een inkomen op bijstandsniveau bijstand kunnen vinden voor een moeilijk gesprek met een instantie, of hulp bij het communiceren met schuldeisers. De buurman van Arnold is de enige echte kok van het gezelschap, want hij heeft ervoor geleerd. Momenteel is hij zoekende naar een leuke werkplek, en kwam via de vrijwilligerscentrale bij De Regenboog terecht om alvast wat ervaring te kunnen opdoen. Werken in De Kas of bij Toscanini is zijn uiteindelijke droom…

 

We eindigen de maaltijd met een verrukkelijke trifle van banaan, kwark, slagroom, Bastogne en karamelsaus, het eigen recept van de buurman van de buurman van Arnold.

 

De langst werkende kok van team Olympus is Mike, die dit al 2 jaar met veel plezier doet. Mike heeft hart voor de zaak en zegt mij en chef van het team Karina dat hij vindt dat ze “moeten gaan bokken, om er echt wat van te maken”. Karina op haar beurt vertelt dat het leuk zou zijn als de buurtrestaurants meer naamsbekendheid en dus meer nieuwe gezichten zouden krijgen. Zo is zij met collega Els eens gaan flyeren in de buurt, maar alléén aan de zonnige kant van de straat. Deze actie heeft een van de oudere vrouwen vanavond aan tafel opgeleverd. Hoe leuk zou het zijn als er nog meer zoals zij, of zoals de andere aanwezigen, aan tafel zouden schuiven, fantaseren wij samen.

 

Met de smaak van ui in mijn mond, en geschuurde darmen vanwege de ongewassen spinazie, maar met een brede glimlach en kilo’s aan energie fiets ik over mijn schoolplein weer naar huis.

 

Wil je meer weten over de Buurtrestaurants of zelf een keer mee eten? Check http://www.deregenboog.org/regenboog-buurtrestaurants voor meer informatie! 

 

Verhalen

Lees hier meer over de nieuwste ontwikkelingen, activiteiten en interessante weetjes binnen dit thema.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten