Aline aan tafel in inloophuis De Kloof

De komende maanden gaat onze stagiaire Aline aan Tafel bij alle Buurtrestaurants van Amsterdam. Ze proeft het eten en de sfeer, en vertelt jou waar je het beste voor 5 euro kunt eten in Amsterdam! #culinair #recensie

********************************

 

Aline aan tafel in De Kloof

 

Waar: Kloveniersburgwal 95

Wanneer: donderdagavond 18.00

Kosten: 5 euro

 

Herkenbaar aan een fiets met groene De Regenboog Groep-fietstassen én een slapende man op een bankje voor de deur, vind ik inloophuis De Kloof in de kelder van het Vincentiushuis. Overdag open voor daklozen en op donderdag een buurtrestaurant in hartje centrum Amsterdam. Je voelt je veilig in De Kloof, beschermd tegen een oorlog die zou uitbreken, maar ook tegen de drukte van het dagelijkse bestaan. De geur van tabak, en de luchtvochtigheid van een kelder dragen hun steentje bij aan het geborgen gevoel.

 

Er zijn twee tafels gedekt, de een met vijf eters, de ander met zes. Vanavond zit ik aan tafel met Magda, Arnold, Soeffren, Gerrit en mijn zusje. Alleen Magda is mij nog onbekend. Als Magda zich voorstelt voor degene die haar nog niet kennen (mijn zusje en ik), voegt ze daar aan toe: “maar dat hoeft niet iedereen te weten, anders word je de dorpsgek”.

 

Inmiddels 33 weken zwanger kwam ik vanavond goed vermoeid aanzetten, maar de ontspannenheid wint het snel van de vermoeidheid. En hoewel ik alleen familie ben van mijn zusje, voelt het alsof ik met louter familie aan tafel zit. De sfeer is uiterst ontspannen, iedereen kletst met iedereen, dwars door elkaar en de gesprekken heen.

 

We trappen onze maaltijd af met een hoopje ijsbergsla afgedekt met tomaat, mozzarella en zelfgemaakte prachtig groene pesto. Als ik onze waterkan achter de bar bij ga vullen verken ik de prijslijst van het inloophuis: koffie en thee gratis, en een tandenborstel kost € 0,25. Ook valt er te lezen dat er GEEN eten wordt opgewarmd…

 

De koks dragen schorten, en de allergieën van Arnold zijn bij hen bekend. Soeffren is aan acteerles begonnen, en ik vertel dat ik recent figureerde in GTST. Vol trots laat ik mijn profielfoto op Facebook zien, die mijn uiterst moeilijk te ontwaren schim in twee shots GTST laat zien. Soeffren is wederom afgekeurd, en ik zeg hem daarover verbaasd te zijn, omdat hij me zo capabel lijkt. Soeffren licht toe dat hij niet tegen stress kan, omdat hij dan extreme woedeaanvallen krijgt. Magda werkt in een sociale werkplaats als deelnemer, maar mag niet vertellen over de klanten aldaar. We spreken over lopendebandwerk, over garnalen pellen, over vis telen. We vervolgen met sterrenbeelden, planeten, de invloed van de maan en zonneallergie. Tussendoor krijgen we een zeer smakelijk bord voor ons neus met penne met gehaktsaus, paprika, courgette, aubergine en een frisse salade. De gesprekken vervolgen over het verschil tussen wonen op veen of zand in Den Haag (veen is voor de armen, zand voor de rijken), Turkije, Erdogan, de neven van Eus en ook Jakobijnen en Marie Antoinette.

 

Dan komt het onderwerp ‘eten’ aan bod, en verzint iedereen daar een eigen leuze bij:

Eten verwend m’n lichaam.

Eten moet lekker zijn.

Eten word ik te vrolijk van.

Eten staat op één in de hobby top vijf.

Eten lust ik pap van.

Eten heb je nodig om te overleven, maar het mag bij voorkeur wel lekker zijn.

 

Tijdens het toetje van vers fruit met slagroom bespreken we onze ideeën van schoonheid, met name in relatie tot onzekerheid. We hebben het over de eindeloos mogelijke aanpassingen aan het lichaam, van lichaamsontharing tot nosejobs. We delen in de onzekerheid van het vinden niet mooi (genoeg) te zijn…

 

Toch weer moe, maar wel met een goed gevulde buik en hart, laat ik me door de tram naar huis brengen. Het was weer een bijzonder mooie avond.

 

Wil je meer weten over de Buurtrestaurants of zelf een keer mee eten? Check http://www.deregenboog.org/regenboog-buurtrestaurants voor meer informatie!

Verhalen

Lees hier meer over de nieuwste ontwikkelingen, activiteiten en interessante weetjes binnen dit thema.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten