Maria Heuving, onder de pannen, verhuur, legaal, amsterdam

Alleen is maar alleen

Maria Heuving (70) verhuurt een kamer aan een dakloze via De Regenboog Groep. Onderstaand tweegesprek met onze directeur Hans Wijnands is overgenomen uit ons kwartaalblad Meeleven

De Volkskrant publiceerde deze week een mooi interview met Maria, genaamd "Daklozen trekken in bij alleenstaanden als gevolg van krappe woningmarkt". Dat interview kan je hier lezen.   

HW: “Hoe bent u ertoe gekomen om uw kamer te verhuren via Onder De Pannen van De Regenboog Groep?”

MH: “Ik woon alleen en wil dat er iemand in huis is als er iets met mij gebeurt.”

HW: “Had het ook een financiële reden waarom u iemand in huis wilde nemen?”

MH: “Ook wel. Op een dag kreeg ik een telefoontje van de woningbouwvereniging. Ik had mijn huur niet betaald. Ik wist niet wat ik hoorde! Ik betaal al 43 jaar de huur op de 23ste van de maand. Maar nu viel mijn huis ineens onder Woonstichting De Key en die willen de huur op de eerste van de maand binnen hebben. Ik moest toen ineens drie maanden huur betalen; de achterstand, de maand zelf en de borg voor de volgende maand.  Tja, dat kon ik niet betalen. Onder de Pannen heeft een specifieke regeling (Kleine Schuld, Grote Winst, red.) en heeft die 1800 euro toen voorgeschoten en betaald aan De Key. Een hele opluchting, anders zou ik nu nog in de schulden zitten.”

HW: “Een wildvreemd iemand in uw huis. Hoe bevalt dat?”

MH: “Ik kom uit een gezin van tien en houd wel van een beetje reuring in huis.”

HW: “Dus het klikt goed?”

MH: “Uitstekend.Ramla en ik zijn echt vriendinnen geworden. We drinken koffie samen, we eten samen. Het is veel gezelliger geworden in huis.”

HW: “Heeft u het idee dat u mazzel heeft dat het zo klikt?”

MH: “Zeker. Ik heb namelijk ook een slechte ervaring. Ik had een advertentie opgehangen bij Albert Heijn en kreeg een gescheiden man van 41 in huis. Die heeft alles gestolen wat los en vast zat, tot aan mijn rollator aan toe. Van Onder de Pannen vind ik het heel fijn dat er controle is. Ze bellen regelmatig om te vragen hoe het gaat of ze komen even langs op de koffie. Als ik iets wil weten stuur ik even gauw een sms’je of een Whatsappje. Dat geeft me een vertrouwd gevoel.”

HW: “Binnen Onder de Pannen wordt de huur via De Regenboog Groep aan u overgemaakt. De reden waarom we dit doen is dat onze verhuurders, mensen zoals u, er financieel niet op achteruit mogen gaan mocht de huurder onverhoopt niet betalen. Hoe vindt u dat?”

MH: “Dat vind ik een prettige gedachte.”

HW: “Onder de Pannen is een project voor een jaar. Is het voor herhaling vatbaar?”

MH: “Oh zeker. Alleen is maar alleen.”

HW: “Denkt u dat Ramla profijt heeft van Onder de Pannen?”

MH: “Ik denk van wel. Ze kan bij mij haar verhaal kwijt. Ik geef haar ook tips over bij welke instanties ze moet aankloppen voor hulp. Ik woon vanaf mijn negentiende in Amsterdam en ken de weg. Zij is nog wat onwennig hier.”

HW: “Voelt Ramla zich bij u thuis?”

MH: “Zeker weten. Ze is net een maand naar familie geweest in Egypte. Toen ze terugkwam, maakte ik thee voor haar klaar, ze plofte op de bank en zei met een diepe zucht: hè hè, ik ben weer THUIS! Dat vond ik zo’n compliment.”

Tekst: Nicolline van der Spek / Fotografie: Merlijn Michon. De naam Ramla is een pseudoniem. 

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten