Kunst, art, artBRUUT, art amsterdam, homeless, wayne horse, SEXYLAND

artBRUUT-festival: “In de kunst komen we allemaal samen”

Met een schilderij onder zijn arm komt kunstenaar Hans Klastat aan bij de Kunstsuite in inloophuis Makom van De Regenboog Groep. Het is een van de ruim 80 werken die de eindexpositie van artBRUUT vormen. Van 18 t/m 21 april zijn ze te zien (en te koop!) in Sociëteit SEXYLAND. Hans kan iedereen aanraden om te komen, zeker naar de feestelijke opening op de laatste dag: “Misschien word je er blij van.”

Hans Klastat is deelnemer van het eerste uur aan kunstproject artBRUUT, een samenwerking tussen Stichting 39, Inloophuis Makom en Amsterdamse kunstenaars. De achterliggende gedachte: bezoekers van het inloophuis maken vaak de mooiste kunst, maar daar hangt altijd een “label” aan. Stichting39, de initiatiefnemer van artBRUUT, wil dat veranderen door artBRUUT-kunstenaars en de Amsterdamse kunstscene met elkaar te mengen. Want alle kunstwerken verdienen een onbevooroordeelde blik.

Creatiedrang

Hans: “Ik vond artBRUUT interessant omdat ik hier samen met andere mensen kan schilderen, in plaats van alleen. Ik heb gewoon een huis, maar dat geldt niet voor alle deelnemers. Sommigen zijn dakloos, anderen hebben schulden, psychische klachten of problemen met een verblijfsvergunning. In de kunst komen we allemaal samen.”

Deelnemers aan artBRUUT krijgen maandelijks workshops van gevestigde kunstenaars. Een daarvan was Wayne Horse. Hij gaf een workshop modeltekenen. “Deze groep heeft geen andere motivatie dan pure creatiedrang. Het is heel bijzonder om te zien wat mensen dan maken. Dat geeft een fijne sfeer. Daar heb ik van genoten.”

Hoe ziet zo’n artBRUUT-workshop eruit?

Wayne: “Ik wilde zoeken naar de freedom of drawing: dingen tekenen zoals ze voelen, niet zoals je weet dat ze zijn. Je hoeft niet bang te zijn om fouten te maken, want die kun je juist gebruiken om een onvoorspelbaar werk te maken. Het leukste was dat mensen nog veel onvoorspelbaarder waren dan ik had kunnen denken.”

Waar zag je dat aan?

Wayne: “Ik kan het niet precies reproduceren. We wisselden steeds van model. Iemand plakte zelfs schaamharen op een tekening. Op een bepaalde manier liep het uit de hand, maar dat was ook precies de bedoeling. Ik vond de energie van de groep heel prettig.”

Waarom schilder jij, Hans?

Hans: “Ik kan me behoorlijk opwinden over al die shit die dagelijks gebeurt: over hoe onaardig mensen tegen elkaar zijn, dat niemand bereid is iets voor een ander te doen of een stapje terug te doen. Schilderen helpt mij om negatieve dingen minder aan me te laten vreten. Als ik schilder, vergeet ik de tijd.”

Welk werk van jou kunnen mensen in de expositie terugvinden?

Hans: “Ik heb een 3D-schilderij gemaakt van een Russische datsja. (officiële titel: Thatcher in Siberia) We kregen een workshop van een kunstenaar die op straat gevonden spullen gebruikte. Ik heb plastic en hout verzameld en daarvan een huisje gebouwd. Er zit een paal in, een spiegel en ik heb er een paaldanseres in gehangen. Dat huis heb ik vastgeplakt op een canvas waarop ik een zon en sneeuw had geschilderd. Tijdens het maken dacht ik aan politici die zichzelf steeds cadeautjes geven. Ik hou van mooie dingen: natuur, mensen en gebouwen. Maar soms schilder ik dingen die niet zo mooi zijn, gewoon omdat ik in deze tijd leef en veel van de wereld gezien heb. Dan schilder ik de toestand van de planeet, of zoiets als de wapenlobby.”

Waarom moet iedereen naar het artBRUUT-festival komen?

Hans: “Het kost geen geld, er is muziek, je kunt er jezelf zijn. Het is leuker dan thuiszitten. Wie weet word je er blij van.”

Wayne: “Ik heb daar niks aan toe te voegen!”

Dit kun je verwachten tijdens de grote artBRUUT-expositie, 18 t/m 21 april in SEXYLAND (Ms. Van Riemsdijkweg 39, als je van de NDSM-pont komt rechtsaf en dan zie je het vanzelf):

Vrijdag 21 april, 18.00 uur: officiële opening en eindshow in één!

Met natuurlijk de expositie, gecureerd door Eddie the Eagle Museum, en verder muziek, lekker eten en een krankzinnige kunstveiling om 20.00 uur. Locatie: SEXYLAND.

Ook op de eerdere dagen is iedereen van harte welkom in SEXYLAND:

Dinsdag 18 april, 18.00-20.30: Good Things Start With SOEP

Een eerste blik op de expositie en soep van Youssef, de Regenboog-kok van Makom.

Woensdag 19 april, 19.30-23.00: The Voice Poëzie i.s.m. DAS MAG

Luisteren naar gedichten van gevestigde en/of dakloze dichters zonder dat je ze ziet.

Donderdag 20 april, 17.30-21.30: Silent Workshop

Een keer meemaken hoe zo’n workshop van artBRUUT gaat? Doe mee aan de stille workshop van kunstenaar Peik Suyling.

Toegang is gratis. Alle werken zijn te koop en de volledige opbrengst vloeit terug naar het project. Meer info vind je op de Facebookpagina van artBRUUT 

Wayne Horse exposeert nog t/m 27 april eigen werk in het A Juan Project, Geldersekade 28-32.

Tekst: Brechtje Keulen - Foto: Merlijn Michon

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten