vrijwilliger amsterdam bij-de-hand Hans Wijnands Theresia

Bijdehand-kindercoach Theresia

Theresia (24) is in het dagelijks leven nanny bij een gezin in Amsterdam Zuid en op woensdag vrijwillige kindercoach voor het project Bijdehand*. Hans (52) is directeur van De Regenboog Groep en vader van twee zoons (15 en 17).

Hans: “Wie begeleid je?”

Theresia: “Een jongetje dat op zijn elfde al 6 of 7 verschillende scholen heeft gehad. Hij wordt veel gepest en kan maar moeilijk contact maken met leeftijdgenootjes.”

Hans: “Hoe is zijn thuissituatie?”

Theresia: “Zijn ouders wonen gescheiden, hij woont bij zijn moeder. Zij is een expressief type; een kunstenares. In het huishouden kan alles.”

Hans: “Wat is jouw insteek van het contact?”

Theresia: “Mijn doel is om zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen. Dat is moeilijk, omdat ik ook maar een vrijwilliger ben. Ik neem ook weer afscheid van hem.”

Hans: “Je zegt: “Ik ben máár vrijwilliger”. Tegelijk geef je jouw tijd en persoonlijke aandacht aan hem. Doe je je bijdrage daarmee niet tekort?”

Theresia: “Tja, een vriendje van hem heeft ook een maatje. Dat maatje wordt vaak voor zijn zus aangezien. Het jongetje dat ik begeleid zei: “Dus nu ben jij mijn nieuwe zus”. Ik hoop dat hij uiteindelijk contact opbouwt met leeftijdsgenootjes, dat lukt hem niet. Hij vond ballet leuk. Kinderen op school pestten hem daarmee. Uiteindelijk is hij gestopt omdat er alleen maar meisjes op ballet zitten, hij vindt meisjes stom.”

Hans: “Kun je zijn kansen voor de toekomst vergelijken met die van de kinderen waarvoor je nanny bent?”

Theresia: “Dat is moeilijk. Dit jongetje is van kleins af aan bestempeld als een moeilijk kind. Zo is hij natuurlijk niet geboren! Er moet iemand zijn die tegen hem zegt dat hij goed is zoals hij is. Daarin heb ik als vrijwilliger een andere rol dan een professionele begeleider. Ik moet niks en doe het omdat ik het leuk vind.”

Hans: “Een hulpverlener komt pas als je ziek bent en benadrukt daarmee de zieke kant. Als vrijwilliger richt je je op de gezonde kant van hem.”

*Bijdehand is er voor kinderen tussen de 9 en 14 jaar die door sociale, financiële of etnische factoren in een sociaal isolement zitten. Zij kunnen bij De Regenboog negen maanden lang een kindercoach krijgen.

Meer over: Bijdehand

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten