burgemeester Van der Laan met Amsterdam Underground

Burgemeester trots op Amsterdam Underground

De gidsen van Amsterdam Underground vertellen burgemeester Van der Laan vanmiddag op de kop van de Zeedijk over hun leven en ervaringen als (ex) dakloze en verslaafde. Op deze manier maakt de burgemeester een stukje van een stadswandeling mee zoals de gidsen deze al vijf jaar geven aan Amsterdammers en toeristen. De route leidt gewoonlijk langs de Zeedijk, de Wallen en ook de pillenbrug. Een gids vertelt onderwijl over zijn leven, maar ook hoe je aan een slaapplek kwam, hoe je aan je drugs kwam en wat je moest doen om te overleven op straat. 

Aanleiding voor de bijeenkomst is het vijfjarig bestaan van Amsterdam Underground. Vijf jaar geleden begon de stadswandeling met twee gidsen. In vijf jaar tijd is het project uitgegroeid tot een goedlopend bureau voor underground stadswandelingen met wel 10 gidsen. De gidsen zijn door het project op vastere grond gekomen. Voor de meesten geldt dat ze nu weer een dak boven hun hoofd hebben. Ook voelen ze meer eigenwaarde en meer onderdeel van de maatschappij. Het project versterkt hen. 

De burgemeester luistert aandachtig naar drie verhalen. Hij wijst er op dat de Zeedijk flink is opgeknapt na al die jaren, maar grapt dat de gidsen zelf nog veel meer opgeknapt zijn. Hij geeft ook aan dat hij trots is op de gidsen. Maar ook op De Regenboog Groep, die het voor weer te krijgen om gidsen op te leiden, te begeleiden en het project rendabel te maken. Van der Laan liet weten altijd bereikbaar te zijn voor daklozen: "We zijn allemaal Amsterdammers en ik ben burgemeester van allemaal". 

Als kers op de taart gaan de gidsen op de foto met de burgemeester. Daarmee zien ze een langgekoesterde wens in vervulling gaan. 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten