inloophuizen

Dakloos maar niet op straat

Heb je de daklozen in Amsterdam weleens vergeleken met die in grote steden als Londen, Barcelona, Parijs en New York? Dat is toch een wereld van verschil? Daar zijn daklozen schrijnend en overal op straat in grote getale aanwezig. Op bankjes, in parken, langs kades en op de stoep voor luxe stadspanden. Waar zijn de Amsterdamse daklozen? Terwijl in veel steden, relatief gezien, niet eens meer daklozen zijn dan in Amsterdam, zijn ze wel veel zichtbaarder. Ze worden er niet opgevangen, zoals bij de inloophuizen van De Regenboog Groep.

Inloophuizen: een warme plek

De acht inloophuizen van De Regenboog Groep vormen in Amsterdam een warme, veilige haven voor de mensen die dat zo hard nodig hebben: dak- en thuislozen. Zij kunnen hier overdag terecht om een beetje bij te komen van weer een zware nacht op straat. Vaak is dit een koude, natte en opgejaagde nacht, waarin men amper heeft geslapen. Een inloophuis moet daarom op zijn minst in de basis kunnen voorzien. Denk aan een gezonde maaltijd, een warme douche, een frisse handdoek en onderbroek, gewassen kleding, een scheerbeurt en de nodige gezondheidsproducten. Dit geeft allemaal weer een beetje rust en waardigheid terug.

In de inloophuizen kunnen daklozen bovendien meedoen aan werkprojecten als de veegploeg, fietsmakerij, kaarsmakerij en klusservice. En hebben ze de mogelijkheid mee te draaien in het inloophuis zelf (koken, schoonmaken etc.). Zo kunnen we eraan bijdragen dat daklozen weer meer een plek en een doel krijgen, en dat heeft een stimulerende werking. Ondertussen helpen de in onze inloophuizen aanwezige maatschappelijk werkers de daklozen ook om uit hun problemen te komen.

We leven van giften

De gemeente neemt de huur van de inloophuizen en de personeelskosten voor haar rekening, maar voor al het overige is De Regenboog Groep volledig afhankelijk van de giften van donateurs. En gelukkig krijgen we veel steun, in natura (eten en kleding bijvoorbeeld) of als financiële gift. Maar we redden het helaas niet. Momenteel zijn er niet genoeg handdoeken, boxershorts, sokken en verzorgingsartikelen in de inloophuizen. Voor de maaltijden blijft het hamsteren. En dan is er nog de energierekening en alles wat aan vervanging of onderhoud toe is. Bij elkaar een fikse uitgave. Denk er alleen al aan hoeveel geld je aan je eigen huishouden kwijt bent. Onze inloophuizen moeten alle eindjes aan elkaar knopen en vragen nu om hulp om het voor elkaar te kunnen blijven boksen.

Steeds meer daklozen

Het aantal daklozen is de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Nog meer mensen in de problemen en op zoek naar hulp. Nog meer mensen kwetsbaarder voor andere gevaren, zoals verslaving. En dus nog meer mensen die zijn aangewezen op voorzieningen als onze Regenboog-inloophuizen.

Help de inloophuizen daarom nu om die mensen te kunnen blijven steunen die dat het hardst nodig hebben. Omdat we niemand op straat willen laten verrekken.

Ook bijdragen?

Kijk op deregenboog.org/steun-ons.

steun ons

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten