Wereldkampioenschap Pootjebaden 2017, wereldkampioenschap, pootjebaden, De Regenboog Groep, Amsterdam Noord

De Voordeur van  Christina Grootveld

Spread the word: het wk pootjepaden komt naar Noord

Van oud-deelnemer van De Regenboog Groep tot drijvende kracht achter het WK pootje baden, dat op woensdag 19 juli plaatsvindt in Amsterdam-Noord. “We oefenen elke maandagavond”, lacht Christina Grootveld (53) in de deuropening van het buurthuis.

“Vorig jaar zijn we met 73 tachtigplussers naar Texel gegaan. Meid, hysterisch, maar dit jaar dacht ik: weet je wat, ik haal het hele spektakel gewoon naar Noord. Hoe leuk is dat? Peter Faber komt, Tante Tosti, AT-5. Er is een markt, een dj. Zelfs Harmoniecorps Tuindorp heb ik weten te strikken. Ik krijg nu al tranen in mijn ogen als ik bedenk hoe ze de straat in komen lopen, onze eigen harmonie! En weet je wat nog het leukste is? De opbrengst gaat naar De Hersenstichting. Ik verwacht iets van 300 deelnemers, jong en oud mogen meedoen, en iedereen betaalt 1 euro. Ik zoek trouwens nog een bedrijf dat het bedrag wil verdubbelen. Zet je dat er wel in…?”

Buurtmaaltijd

We spreken Christina (grote bos oranje krullen) tussen de bedrijven door. Het is maandagavond. Ze staat nog in de keuken van Huis van de Wijk De Evenaar, en heeft haast, want de oudjes van Tuindorp kunnen elk moment binnenkomen voor de wekelijkse maaltijd die ze al drie jaar voor ze klaarmaakt. Altijd ouderwetse kost: hachee, zelfgemaakte appelmoes, suddervlees.

Door (75) is er helemaal klaar voor. Ze is de eerste klant, maar vult met haar gulle lach de hele ruimte. Lang duurt het niet voordat ze gezelschap krijgt. Een dame van tegen de negentig en trouwe donateur van De Regenboog Groep trekt haar jas uit en neemt plaats tegenover Door. “Meid, ik waaide bijna uit mijn verschoning.” Daarna is er wat geschuif met de stoelen. De mensen hechten erg aan een vaste plek.

“Iemand Christina gezien?” Een broze mannenstem. De man komt vanavond niet eten, en wil dat Christina persoonlijk vertellen. De bloemen in zijn handen zijn voor haar.

Regenboog

Het is bijna niet voor te stellen dat de dame die uit de keuken komt aangesneld en de man met de bloemen een dikke pakkerd geeft, een paar jaar geleden nog in de piepzak zat. Christina heeft een enorme energie. Haar op één na oudste zoon is overleden op zijn zevende jaar. Christina stond er lange tijd alleen voor. Maar Christina is niet het type dat bij de pakken neer gaat zitten. Ze heeft een enorme veerkracht. “Ik wilde al langer iets voor mezelf beginnen, maar ik wist niet precies wat. Via de sociale dienst ben ik met De Regenboog Groep in aanraking gekomen. Mijn coach Jennecke heeft me ontzettend goed geholpen. Vooral om door te zetten. Ze heeft me ook gestimuleerd om vrijwilligerswerk te doen.”

WK pootje baden

Christina’s missie ligt bij de oudjes van Noord, want zegt ze stellig: “Als je oud bent, ben je nog niet afgeschreven! Al loop je moeilijk of heb je een Philips-oorbel, dan nog is het voor iedereen belangrijk om onder elkaar te zijn.”

Vorig jaar mobiliseerde ze 73 tachtigplussers naar Texel voor het WK Pootjebaden. Zingend in de bus en weer terug. Dit jaar dacht ze: waarom kan het WK pootje baden niet gewoon hier gehouden worden, in het pierenbad van Tuindorp Oostzaan? Het is haar nog gelukt ook! Op woensdag 19 juli hoopt ze met Noord een wereldrecord te vestigen. De oudjes doen in ieder geval allemaal mee.

Niet veel later zitten Door en Christina in de deuropening van het buurthuis, elk met hun voetjes in een teil water. “De bedoeling is dat je al pootje badend je leven overpeinst”, zegt Christina en plaatst haar hand onder haar kin, trekt een serieus gezicht en veinst dat ze peinst. “Daarna kom je met je voeten uit het water en gooi je je armen in de lucht. Dat is alles. Zo, dan gaan we nu aan tafel. Eet je mee?”

Wat: WK Pootje baden.

Wanneer: woensdag 19 juli, 12-18.00, de recordpoging vindt plaats om 17.00.

Waar: Pierenbad Tuindorp Oostzaan, Plejadenplein 34, 1033 VL Amsterdam .

Tekst: Nicolline van der Spek / Foto: Merlijn Michon

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten