Economische dakloze: vaak eenzaam

Niet alleen wordt bij onze steunpunten nieuwe dakloosheid 'eerste hulp bij dakloosheid' verleend; sinds een half jaar worden, als het lukt, nieuwe daklozen gekoppeld aan een vrijwilliger: "Het eigen netwerk is als eerste uitgeput, als het er al was. Dan ligt het volledig alleen zijn en daarmee het verder afglijden op de loer."

Iedere maandagmiddag ontmoeten Malika en Martine elkaar in het Claverhuis aan de Elandsgracht.  Malika leidt steunpunt Oost en Martine komt van onze Informele Zorg. De tak van de Regenboog Groep waar zo'n duizend vrijwilligers in heel Amsterdam mensen met ingewikkelde problematiek bijstaan. Samen zijn ze sinds deze zomer ook nieuwe daklozen aan het koppelen aan een vrijwilliger. Het blijkt dat in deze groep mensen eenzaamheid veelvuldig een issue is: "dat mensen zich eenzaam voelen komt vaak door schaamte voor hun situatie, maar soms komt het ook door iets anders", vertelt Malika. 

Ze vervolgt: "Er zijn zo weinig voorzieningen voor de economisch daklozen dat het wel echt fijn is dat Martine er nu ook mee bezig is om degenen die daar behoefte aan hebben een maatje te kunnen bieden. Vaak komt er uit de  kring van vrienden en familie van die mensen toch vaak de vraag: 'heb je nou nog steeds geen huis?' Schaamte en het vervelende gevoel steeds met het vinden van een huis bezig te moeten zijn zorgen voor  een neergaande spiraal." 

Martine vult Malika aan: "Een 'maatje', of vrijwilliger, is blanco. Iemand zonder oordeel. En misschien wel een onderdeel van een nieuw begin."

 

Bezig móeten zijn met zoeken

Malika vervolgt: "je moet je voorstellen dat mensen die bij ons aankloppen al dakloos zijn geraakt. En stel je voor: je zit dan bijvoorbeeld in het passantenpension tegen de muren te kijken. Dan heb je wel een tijdelijk dak, maar het is niet je thuis. Je móet er ook mee bezig zijn, een huis vinden. Je hebt geen keus: dat is de basis van alles. Een van de mensen die we aan een vrijwilliger hebben geholpen was ook obsessief aan het zoeken op woningnet: de héle tijd kijken. Ze kon bijna niets anders meer doen. Dat mocht ook niet van haar zelf: ze móest bezig zijn. Als je er zo krampachtig mee bezig bent gaat het ook niet lukken en, je hebt ook geen leven meer zo."

Martine vult aan: "Deze vrouw komt uit een relatie waar ze helemaal geen vrijheid had. Ze heeft dus helemaal geen netwerk opgebouwd. Behalve haar werk. Dat was het enige buiten de relatie waar ze alles in kon stoppen. Toen die relatie uitging werd ze ook nog eens op straat gegooid. 

Haar probleem is daarbij ook dat ze eigenlijk niets aandurft. Ze vindt alles eng, omdat ze niet gewend is om zelf dingen te ondernemen, ook niet de laagdrempelige Er-op-uit dingetjes die De Regenboog aanbiedt. Én had ze ook een slecht beeld van mannen door die relatie."

Een gewaagde match

Ze vervolgt met een onmiskenbare twinkel in haar ogen: "En dan vind ik het mooi om juist een gewaagde match te maken. We hebben voor haar onder onze vrijwilligers naar een goede man gezocht om het vertrouwen in mannen een beetje terug te laten winnen." Malika: "Dat ging niet echt van harte, ze vond het verschrikkelijk eng, maar ze dóet het wel!

Ook vertelde ze dat ze dan toch naar een yogales is geweest, ook iets wat ze eng vond om alleen te doen. Ze zei laatst: 'Ik doe nu moeilijke dingen', dat is goed."

 

Ook een eenzame Amsterdammer weer op weg helpen? Kijk eens hier! En wie weet is vrijwilligerswerk bij de Regenboog wel iets voor jou!


 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten