ferry luijbe donateur de regenboog kerst

EEN KERSTERVARING

“Het was kerstavond en ik had het net uit gemaakt met mijn vriendin. Ik wilde niet zwelgen in zelfbeklag en een alleen-gevoel. Dus ging ik op zoek naar een mogelijkheid om de kerstavond samen met anderen door te brengen. Zo kwam ik terecht bij een alternatieve kerstnacht met een diner in de Stadsschouwburg. Die avond zou mij in contact brengen met De Regenboog Groep”. Aan het woord is Ferry Luijbe (74, gepensioneerd wiskundige).

Leermoment

“Tegenover mij aan de dis zat een vrouw die af en toe een lied zong en toen ik haar vroeg hoe het met haar ging zei ze: ‘Ik voel me rot’. Na een tijdje kwam Marleen (medewerker bij De Regenboog Groep) naast me zitten. Ze legde uit dat een deel van mijn tafelgenoten via De Regenboog was uitgenodigd. En ze vertelde over de bedoeling daarvan.

Ik kom nooit in contact met mensen met psychische problemen. Uiteraard weet ik dat ze bestaan, maar ik houd afstand van mensen die anders zijn of het moeilijk hebben in het leven. Een stem in mij zegt dan, ‘doe iets aan je situatie!’. Misschien was ik die kerstavond extra gevoelig voor de situatie van mijn tafelgenoten, omdat ik me ook eenzaam voelde. Voor mij was het contact met deze tafelgenoten heel bijzonder.”

Verbinding

“Na afloop van de inspirerende kerstavond ben ik op de website van De Regenboog Groep gaan kijken. Ik besloot om voor vijf jaar donateur te worden. Mijn familie woont al sinds 1770 in Amsterdam, ik voel me verbonden met de stad. Ik ben bewust donateur geworden van een organisatie die zich op mijn stad richt.

Eenmaal donateur werd ik uitgenodigd voor een stadswandeling onder leiding van (de ex-dakloze) Michel. Opnieuw werd ik bewust gemaakt van een wereld waar ik geen weet van had. Dat het voor iemand realiteit is dat je op zoek moet naar een plek om te douchen, kleding te krijgen of een spuit om te ruilen. Michel maakte indruk, ook omdat hij liet zien dat hij zich aan zijn situatie had ontworsteld.

Later kwam ik de zingende tafelgenoot van het kerstdiner weer tegen. Ik herkende haar, zij mij niet. Deze keer stapte ik op haar af met de openingszin: ’Je zong zo mooi’. We belanden vervolgens in een leuk gesprekje.

Ik voel me steeds meer verbonden met de doelgroep van De Regenboog. Zo heb ik na het opruimen van mijn kast mijn oude kleding en winterjassen naar een inloophuis gebracht. Daar had ik eerder nooit aan gedacht.”

Kerst 2018

“De relatie met mijn vriendin is gelukkig hersteld. Ik vier kerst dit jaar weer met haar. Maar als ik ooit weer naar een kerst-bijeenkomst ga, dan ga ik weer alléén. Je maakt dan zo veel gemakkelijker contact met anderen; mensen waar je anders langsheen zou kijken”

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten