wereldbol kaars coating colors

Een minicursus wereldbolkaarsen maken

Aanstaande zaterdag 30 maart tussen 20:30 en 21:30 is het Earth Hour. Dit is alweer de dertiende keer dat huishoudens en bedrijven worden opgeroepen het licht, maar ook andere elektrische apparaten, een uur lang uit te doen om energie te besparen en meer bewustzijn hiervoor te creëren. Om tijdens Earth Hour niet helemaal in het donker te hoeven zitten, heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) onze kaarsmakerij, Colors, ingezet om 150 wereldbolkaarsen te maken. Een perfect excuus om op bezoek te gaan bij Colors om te zien hoe en door wie deze kaarsen met zo een bijzonder doel gemaakt worden. 

Teamworkgieten van een Earth Day wereldbolkaars bij Colors
Julianne, de werkplaatsbegeleider van Colors, laat zien hoe de wereldbol is gemaakt: “De door HEMA gedoneerde kaarsen worden omgesmolten en volgens recept blauw gekleurd”. Deze wereldbolkaarsen staan symbool voor onze planeet en het belang van in actie komen tegen klimaatverandering en hierom gebruiken ze voor de productie ook gerecyclede kaarsen. Het blauwe kaarsvet wordt in een ronde mal gegoten, waar al een lont doorheen getrokken zit. Het is een vrij grote kaars en hierdoor duurt het wel ongeveer een dag voordat deze wereldbol uitgehard is. Pas dan kunnen de kaarsmakers van Colors beginnen aan de volgende stap. Mensen zijn vaak tegelijkertijd bezig met verschillende stappen in het proces legt Ramon, al zo een vijf jaar deelnemer hier, uit. Eén WNF-wereldbolkaars is hierdoor meestal door verschillende deelnemers gemaakt. Wanneer ik uitspreek dat dit me doet denken aan een kaarsenfabriek word ik snel verbeterd. “Teamwork” zegt Ramon.

 

De wereld op schaal
Wanneer de blauwe bolle kaars uitgehard is, is het tijd om de continenten te maken met behulp van in omgevormde bakvormpjes die (enigszins) op werelddelen lijken. Saskia, 35 jaar, laat geduldig alles stap voor stap zien. Op een metalen plaat maakt ze een soort rechthoekige mal met magnetische staafjes waarin ze een dunne laag groen kaarsvet giet. Het duurt enkele minuten voordat de laag stevig is en er een continent uitgedrukt kan worden. Na het uitsteken wordt het werelddeel direct op de blauwe kaars geplakt en zo nodig nog een beetje bijgesneden hier en daar. Tijdens het plaatsen van de continenten is het natuurlijk belangrijk dat ze op de juiste plek op de wereldbol terecht komen. Er is een ligt een versimpelde wereldkaart waarop te zien is hoe de delen zich tot elkaar verhouden, maar voor Saskia is dit overbodig. Ze heeft inmiddels al zoveel wereldbollen gemaakt dat ze ook zonder de kaart te gebruiken de werelddelen op precies de juiste posities weet te plakken. Ondertussen voeren Ramond en een andere deelnemer aan de andere kant van de tafel een gesprek over Curaçao en de Antillen, wat is ook alweer de relatie tussen die twee?  

WNF wereldbol kaars Earth Day Colors kaarsenmakerij

earth day wereldbol kaars beplakken met continentenCrea Bea Saskia
Saskia drukt elk continent voorzichtig uit. “Net als wanneer je zelf vormpjes op cakes of koekjes in een speciale vormpjes maakt” merkt Saskia op. Grappig hoe je totaal verschillende dingen maakt met één en dezelfde techniek. Saskia werkt nu drie maanden bij Colors, maar ze komt over als een echte pro. Dit heeft waarschijnlijk te maken met dat het creatieve gedeelte van het kaarsen maken haar niet vreemd is. Saskia heeft een creatieve cursus gedaan en maakt in haar vrije tijd ook van alles. Ze heeft nooit gebrek aan inspiratie want ze begint ‘gewoon’. Saskia legt uit dat wanneer ze bijvoorbeeld schildert ze eerst een streep of andere vorm op papier zet en “daarna komt het vanzelf”. Dit heeft misschien te maken met dat het creatief zijn voor Saskia ook een therapeutische werking heeft, hierdoor kan ze er veel in kwijt. Voor Ramon, wie naast het kaarsen maken ook vaak de enigszins zware taak van de vloer schoonmaken op zich neemt, biedt Colors vooral een plek waar hij zich nuttig voelt. “Wat zou ik anders nu aan het doen zijn?” zegt hij spottend.

WNF-wereldbol kaars

Kunst
Hoewel het duidelijk moge zijn dat kaarsen gemaakt zijn om op te branden, is het maar de vraag of dat echt gebeurt met de werken die gecreëerd zijn door deelnemers van Colors. Elke maand mogen deelnemers zelf een kaars mee nemen. Saskia heeft tot dusver twee kaarsen meegenomen, één voor haar broer en één voor haar zus. Ze had deze kaarsen speciaal voor hen gemaakt en nu staan deze exemplaren trots uitgestald in hun huizen. Terwijl Saskia laat zien hoe de wereldbol nog wordt gecoat, wordt er een gesprek gevoerd over de nieuwste kaars van een deelnemer die wel hele bijzondere kunstwerken maakt. Eén deelnemer heeft deze blijkbaar al meteen geclaimd om te matchen met de andere kaars van deze kunstenaar in zijn kast. Op mijn vraag of hij deze dan ook gaat aansteken antwoord hij “Als ik een kaarsje wil branden, brand ik wel gewoon een theelichtje”.

Voor wie Colors nog niet kent
Al meer dan tien jaar worden er in Colors kaarsen gemaakt als dagbesteding. De werkplaats en het winkeltje zitten op de Bilderdijkstraat, direct naast het inloophuis Oud-West. Op de deur van Colors hangt een briefje dat mensen erop attendeert dat zij zich ook kunnen aanmelden om kaarsen te maken en op deze manier komen er veel deelnemers vanuit het inloophuis. Veel van de kaarsen zijn creaties van deelnemers en daarnaast maakt Colors ook kaarsen op bestelling, bijvoorbeeld voor speciale (Christelijke) feestdagen of voor organisaties. Bestellingen, vooral grote, zijn heel fijn voor deelnemers omdat de herhaling van handelingen zeer rustgevend is. Natuurlijk is het ook handig wanneer de inspiratie even op is.

colors kaarsenmakerij reintegratie

Ook je eigen kaars laten maken? Kom gezellig langs bij Colors in de Bilderdijkstraat om de mogelijkheden te bespreken of neem contact op via mail of telefonisch.

Bilderdijkstraat 184  │ 1053 LD Amsterdam │ 020 - 530 98 14│colors@deregenboog.org

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten