Denny, via Onder de Pannen een kamer, en nu de sleutels van zijn huis!

Een update over Onder de Pannen-bewoner Denny

Misschien ken je hem nog? We spraken Denny in september 2021. Toen de teller officieel op acht jaar dakloos stond en zijn werkbus hem jarenlang een toevlucht had gegeven. Hij had toen ook nét een kamer. Via ons project ‘Onder de Pannen’ zou hij daar een jaar mogen verblijven.

Denny vertelde dat dit eindelijk voor wat innerlijke rust zorgde; hij hoefde niet meer van plek naar plek. Tevens gaf hij aan dat Onder de Pannen hem een schop onder zijn kont had gegeven: “Dit is een kans. Als je in je kamertje zit en een jaar niks doet, schiet het niet op.” Eind januari 2022 spraken we Denny weer. Geen jaar, maar een paar maanden later dus. Wat was er sindsdien allemaal gebeurd? (Lees het vorige artikel hier)

Rust, structuur én …

Denny: “Eerst heb ik een paar weken rust genomen, wat tijd voor mezelf. Dat was hard nodig. Eindelijk kon ik weer ‘gewoon’ eten kopen, daar kon ik zo van genieten. Ik ben op mijn gezondheid gaan letten en bezig geweest met structuur in mijn leven te krijgen. Toen werd het tijd voor minder praten en meer actie. Ik legde mijn focus op het hebben van een eigen onderkomen en ben fanatiek op woningen gaan reageren. Daarbij kreeg ik ontzettend veel hulp en steun van het team van Onder de Pannen en van Buurtteam Amsterdam. Om mijn gemoedstoestand goed te houden, mediteerde ik.”

… een huis!

“En het is gewoon gelukt; ik heb een huisje gevonden! In Amsterdam-Noord. Op 19 januari heb ik de sleutel gekregen en nu ben ik druk aan het klussen. Het schilderwerk zit erop en morgen gaat de vloer erin. Ik zal je zeggen: als ik er eenmaal inzit, ga ik eerst een week de deur niet uit. Even genieten – al is het naakt door mijn huis rennen! – en vooral tot mezelf komen. Het is zo onwennig allemaal. Een voorbeeld: altijd als ik een telefoongesprek had, zat ik in de auto. Dus toen ik laatst aan het bellen was, besefte ik pas later dat ik vóór mijn huis in de auto zat en dus ook naar binnen kon om het gesprek af te maken.”

Overweldigend

“Iets heel anders wat ik nog niet van mezelf kende en heb ontdekt in deze situatie: ‘emoties …’ Ik brak in tweeën op het moment dat ik hoorde dat ik de woning toegewezen kreeg. En toen ik er voor het eerst met mijn eigen sleutels binnenkwam, moest ik huilen. Ik dacht: ‘wat komt er nou weer uit mijn ogen?’ Wauw. Het besef dat je zwerfbestaan écht voorbij is … Dat was overweldigend. De vragen: ‘Waar slaap ik?’ ‘Wat kan ik eten?’ ‘Waar kan ik naar de wc?’ Opeens waren ze allemaal weg. Dít is rijkdom.”

De volgende stappen

“Als ik erover nadenk waar ik stond en waar ik nu sta. Ik heb zoveel geluk gehad. De kamer via Onder de Pannen was stap één. Dit huis stap twee. De volgende stappen kan ik nu rustig en goed gaan zetten. Zoals het inrichten van mijn huis en het oppakken van de schuldhulpverlening. Hierbij blijft Buurtteam Amsterdam me motiveren en helpen. En wat helemaal mooi zou zijn, is een structureel inkomen natuurlijk. Het kan zijn dat er nog iets voortkomt uit een isolatieklus die ik op vrijwillige basis voor een stichting heb gedaan.”

Wie is Denny?

“Verder wil ik aan mezelf blijven werken. Dat is nummer één. Mezelf blijven stimuleren. Mezelf scherp houden. Dat doe ik nog steeds met behulp van meditatie. Als het me teveel wordt, en ik voel me verdrietig of boos, pak ik een momentje en lukt het me om weer rustig te worden. Maar dat wil ik ook gaan doen door lekker te sporten. Dat is ook een volgende stap om weer Denny te zijn. Maar: ‘wie is Denny?´, vroeg iemand me laatst. En eerlijk? Ik wist niet wat ik moest zeggen. Daar ga ik over nadenken. Dat ga ik ontdekken. Die reis gaat nu beginnen …”

 

Tekst: Jola Gosen | Beeld: Denny (een héél goed selfiemoment)


Onder de Pannen

Op straat komen te staan na een scheiding of faillissement is met de huidige woningschaarste niet ongewoon. Hiervoor heeft De Regenboog Groep het initiatief Onder de Pannen in het leven geroepen. Door mensen tijdelijke huisvesting te bieden (1 jaar) bij een stads-/dorpsgenoot, krijgen zij de kans om in rust en met ondersteuning op zoek te gaan naar een eigen plek. Zo wordt langdurige dakloosheid, met alle problemen van dien, voorkomen.

Iedereen die een kamer overheeft kan zich aanmelden als verhuurder zonder gekort te worden. Ook als je een uitkering en toeslagen krijgt en een (sociale) huurwoning hebt. De lege kamer verandert in een kans voor een ander en een financieel extraatje voor degene die verhuurt.

Voor meer info: https://www.onderdepannen.nl/.


Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten