Eerste dakloze is Onder de Pannen in Zaanstad!

Onder De Pannen is onlangs ook in Zaanstad van start gegaan en nu al is de eerste dakloze ondergebracht bij een stadgenoot. Matties (op de foto, "het is afgeleid van Mattheus") verhuurt zijn ongebruikte hobbykamer aan de dakloze Richard (37): “Dat kamertje, daar kwam ik alleen als ik eens een boek moest hebben, verder stond het toch leeg"

Nog maar net van start en de eerste dakloze in Zaanstad is al ondergebracht bij een stadsgenoot. Richard voldoet door zijn historie als reiziger en kraker misschien niet echt aan het standaardbeeld van een 'pechman', maar komt wel in aanmerking voor het project, daar hij al lang dakloos is, zonder de complexe problematiek die daar vaak mee gepaard gaat. 

Matties: “Ik kan gewoon niet begrijpen hoe onze overheid mensen zo lang op straat kan laten lopen en dat er dan initiatieven zoals dit moeten zijn om het wél te regelen. De menselijke maat verdwijnt, lijkt wel.”

…En die vul jij nu aan. Hoe gaat jullie nieuw verkregen huisgenootschap vorm krijgen?

Matties: “Richard is zelfstandig en heeft zijn eigen leven. Ik ga ook echt niet patriarchaal doen. Hij moet gewoon ergens terecht kunnen en zijn verhaal kwijt kunnen. Deze jongen heeft bijzondere kwaliteiten. Voor iemand die zo lang dakloos is geweest en niet aan de drugs of alcohol is geraakt én geen schulden heeft... Ik heb mensen aan minder er onderdoor zien gaan.”

Eenzaam

Naast de financiële voordelen wordt door verhuurders bij Onder de Pannen ook wel eens gekozen voor een huisgenoot, omdat het dan wat minder stil is in huis. Dit is bij Matties niet het geval; hij heeft twee kinderen (zeventien en achttien), een herder en drie katten. Lachend: “Waarvan het jongste katje die herder weer aankan… En een intelligente vrouw. Richard vindt het heel fijn met haar te praten. En we maken samen regelmatig ook lekker ruzie, omdat we het heel vaak niet eens zijn.”

Hoe komen jullie bij elkaar en bij Onder de Pannen?

Matties: “Mijn gebruikelijke geluk, ik was op een cursus en was buiten een sigaretje aan het roken, toen hij langs kwam fietsen en we raakten in gesprek. Richard was in alle staten, dus ik ging maar eens mee naar het sociaal wijkteam met hem. En dan zie je dus dat ze onmachtig zijn omdat ze bijna geen bevoegdheden hebben. Ik denk dat jullie (De Regenboog Groep –red.) maar een hele grote stapel van die Onder De Pannen folders moeten neerleggen daar. Het is echt dank zij jullie dat wij hier nu zitten. Dat jullie hier al jaren mee bezig zijn in Amsterdam en daarvoor er tien jaar voor gevochten hebben dat mensen zoiets simpels mogen doen als een kamer onderverhuren aan iemand die dat nodig heeft.”

Win-Win

Het project ook voordelen voor inwoners van Amsterdam en Zaanstad die niet hun hele (huur-)woning nodig hebben. De kamer die ze over hebben kan nu via de regeling legaal verhuurd worden en zo kunnen zij er ook nog iets aan overhouden. Zelfs wanneer de inwoners een sociale huurwoning hebben, een uitkering ontvangen en toeslagen, worden ze niet gekort maar kunnen ze er nog iets aan overhouden.

Ook een kamer verhuren? Kijk snel naar de mogelijkheden!

 

Foto Matties: Merlijn Michon / De naam Richard is een alias.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten