Achter de voordeur foto Merlijn Michon

'Eindelijk rust in mijn hoofd'

Voordeuren heb je in allerlei soorten. De ene voordeur is gebarricadeerd met extra sloten, de andere gaat open met een sleutel die onder een plant naast de deur 'verstopt' ligt. We bellen aan bij de voordeur van Melissa Akova (45), die dit jaar een Talentcoach krijgt via De Regenboog Groep. “Daar verheug ik me heel erg op.”

Melissa Akova woont twee hoog in Slotermeer. Bijna alles in haar gezellig ingerichte woning heeft ze cadeau gekregen met uitzondering van de mat voor haar deur. Die komt van Ikea. Op de mat staan de drie beroemde Andreaskruizen van Amsterdam. Ze staan voor Heldhaftigheid, Vastberadenheid en Barmhartigheid. Melissa mag alle drie de kruisen achter haar naam schrijven, blijkt al gauw tijdens het gesprek.

Nooit meer terug 

Melissa is lange tijd verslaafd geweest, was meer dan 10 jaar thuisloos en leefde drie jaar op straat. Toen haar vriend in 2012 overleed, gooide ze het roer om. Haar besluit stond definitief vast toen haar kinderen haar kwamen opzoeken in de kliniek. “Het was Moederdag. Dat wist ik niet eens. Staan ineens mijn kinderen op de stoep met zelf geplukte bloemen. Dat ontroerde me zo dat ik besloot nooit meer terug te willen naar mijn oude leventje.”

Melissa hield vastberaden woord. Ze leerde bij Mentrum omgaan met haar verslaving, kreeg in 2014 een eigen woning en is sindsdien bezig haar leven vorm te geven. Onder meer door allerlei trainingen te volgen. Ze werkt twee dagen per week als chauffeur bij de Voedselbank, wil gaan werken als vrijwilliger bij de Hulplijn en krijgt in 2017 een Talentcoach via De Regenboog Groep: “Daar verheug ik me heel erg op.”

Verleden is verleden

Boven de bank hangt een grote zwart-wit foto van Amsterdam. “Toen ik dakloos was, leefde ik op straat. Nu wil ik er zijn voor andere Amsterdammers. Ik werk zo nu en dan als ervaringsdeskundige bij Team Ed .”

Melissa is wat verlegen tijdens het interview. Over zichzelf praten vindt ze moeilijk. Ze zit nu goed in haar vel, dat wil ze graag vertellen. Het verleden is het verleden. “Weet je wat het is”, zegt Melissa, terwijl ze speelt met haar vingers. “Ik heb nu pas rust gevonden in mijn hoofd. Eerst moest ik van alles te doen hebben, anders werd ik onrustig. Ik heb nu de rust om bijvoorbeeld een boek te lezen op de bank. Dat heb ik mijn hele leven niet gekund.”

Behalve barmhartig en vastberaden is Melissa heldhaftig, al is ze de laatste om zichzelf een compliment te geven. Daarom doen wij het. Van dakloos naar een vrouw die de wereld binnenlaat. Honderd procent held.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten