Maytham, gay, Irak, homoseksueel, vluchteling,

Eindelijk veilig: Maytham mag zichzelf zijn.

Modeontwerper Maytham komt oorspronkelijk uit Irak, waar hij opgroeide met een levensgevaarlijk geheim: zijn seksuele geaardheid. In 2010 kwam hij naar Nederland. Hij vond asiel, maar geen rust. In Heemstede kon hij niet aarden. Pas in Amsterdam voelt hij zich thuis. Een kamer vond hij via Onder de Pannen, een project van De Regenboog Groep. "Ik heb me nog nooit zo gelukkig gevoeld."

De zon schijnt recht in zijn ogen, maar last heeft hij er niet van. “Ik zit hier goed”, lacht Maytham, terwijl hij zijn verhaal doet. Een verhaal dat begint in Irak, waar hij opgroeide met een levensgevaarlijk geheim. “I am gay”, zegt hij. En daar staat in Irak de doodstraf op. Zijn familie wist officieel van niets. Hij heeft het ze nooit verteld (“of course not!”), maar zijn broers konden het niet nalaten om hem te pesten. “Ze noemden me sissy en sloegen me in elkaar, omdat ik ‘anders’ was. Ik was geïnteresseerd in mode, kunst en muziek. Ik schaamde me en voelde me slecht.”

"Are you the dark guy?"

In 2010 kwam Maytham naar Nederland. Hij kreeg huisvesting aangeboden in Heemstede, waar hij niet kon aarden. “Misschien was het achteraf niet de juiste keuze om mij daar te plaatsen. Heemstede is een van de duurste gemeenten van Nederland, maar ik voelde me er doodongelukkig. ‘s Avonds loopt er niemand op straat. Ik was verlegen, sprak nog niet goed Nederlands en voelde me vreselijk eenzaam. “Are you the dark guy?” vroeg een vrouw me in de eerste week. Ik ben daarna drie dagen mijn huis niet uit geweest. Ook ben ik een keer bespuugd op straat. Ik heb me mijn hele leven niet veilig gevoeld. Die angst draag je de rest van je leven met je mee.”

Gelukkiger dan ooit

Om aan zijn isolement te ontsnappen, besloot Maytham op de bonnefooi naar Amsterdam te komen, in de hoop er een kamer te kunnen huren. Hij belandde op straat, sliep overal en nergens en kwam uiteindelijk in het ziekenhuis terecht vanwege een ernstige bacteriële infectie. De Lutherse Kerk ving hem op. “Ik mocht er vier maanden blijven, maar daarna stond ik weer buiten. Mensen van de kerk hadden me verteld over Onder de Pannen van De Regenboog Groep. Ik heb me aangemeld en kon terecht bij een man die een kamer over had."

Na een jaar Onder de Pannen te zijn geweest via De Regenboog Groep, heeft Maytham nu zijn eigen woning in Amsterdam.

“Of ik me thuis voel hier? Oh my God, I can’t tell you! Ik heb werk, vrienden en ben gelukkiger dan ooit.”

--

Maytham werkt bij MADE HERE, een sociale onderneming die de talenten benut van professionals met een vluchtachtergrond en die beschikken over het kleermakersvakmanschap. Maytham is er als een vis in het water. Hij is gehuisvest geweest via Onder de Pannen, ons initiatief dat daklozen zonder GGZ- of verslavingsproblematiek huisvest bij Amsterdammers thuis. 

 

Tekst: Nicolline van der Spek / Fotografie: Merlijn Michon. Het verhaal van Maytham vind je ook in Meeleven 4 van 2018

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten