Even voorstellen: de nieuwe eigenaren van Amsterdam Underground

Het is nieuws. Groot nieuws: Amsterdam Underground is vanaf nu een coöperatie. De (ex-)dakoze gidsen worden hierdoor nu zelf directeur.

Voor wie Amsterdam Underground niet kent; het is een succesvolle stadswandeling waarin men het Centrum van Amsterdam leert kennen zoals een dak- of thuisloze die beleeft. De gidsen zijn (ex-)daklozen en (ex-)verslaafden. Ieder van hen vertelt zijn of haar eigen verhaal langs de route. Zij deden hun werk tot voor kort als vrijwilliger, maar dat gaat nu veranderen.  

De aangesloten gidsen zijn namelijk vanaf heden allemaal eigenaar van ‘hun’ Amsterdam Underground. Dit vooruitstrevend initiatief van De Regenboog Groep helpt ex-daklozen en verslaafden uit de werkeloosheid. Zo kunnen ze hun eigen geld verdienen. We spreken de twee van de kersverse eigenaren, Glenn (63) en Michel (48).

https://www.deregenboog.org/sites/default/files/styles/content_width/public/0003_regenboog_underground-10.jpg?itok=AxGBZ_HwMichel (links) en Glenn

Heren, van harte gefeliciteerd! Wat verandert er nu voor jullie?

Michel: “Nou, kijk we zijn natuurlijk altijd vrijwilliger geweest en nu kunnen we samen aan de slag. En wat is er nou mooier dan je eigen centjes te verdienen?"

Glenn: “Ja het is echt mooi, voor ons is het lastig om nog toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt door ons verleden. En daarbij door mijn leeftijd, ik ben 63 en mag pas sinds een half jaar legaal op zoek naar werk in Nederland (lees het indrukwekkende verhaal van Glenn hier).

Michel: “We zijn met zes à zeven mensen. Wij zijn de twee mensen die er mee beginnen. En omdat Glenn een soort van vergadertijger is, hij zit in allerlei adviesraden, is hij verkozen. Ik ben lid geweest van de participatieraad bij de gemeente en voorzitter geweest van de GGZ- cliëntenraad.”

Glenn: “Binnen de algemene ledenvergadering zijn wij twee uitgekozen om het begin te maken."

Michel: “Dat is echt een eer. Kijk, het is wat Glenn net ook al zei: wij zijn natuurlijk niet het type mensen dat een bedrijf binnenloopt, solliciteert en wordt aangenomen. Als je aangenomen wil worden dan moet je je verleden verbergen of zelfs liegen. Maar ja, het komt toch wel uit. En dat we nu hier bij De Regenboog Groep kunnen starten én open kunnen zijn over ons verleden is echt geweldig.”

Glenn: “En het project is ook nog eens ontzettend aan het groeien, het bestaat alweer zeven jaar. We krijgen ook steeds meer bedrijven die ons vinden en zelfs de NS verkoopt nu onze tour in de Spoordeelwinkel. Dus ja… Het ziet er goed uit!”

Michel: “Ja, alweer twee jaar geleden stonden we met de burgemeester op de foto, dat was met het vijfjarig bestaan. We worden ook steeds bekender, mensen van ons die geïnterviewd worden en in de krant staan” (zoals Sonja, in Vrouw -red.)

https://www.deregenboog.org/sites/default/files/styles/content_width/public/0002_regenboog_undergroundvanderlaan100616-30.jpg?itok=YjgC_S6r

Heb je ooit gedacht dat je mede-eigenaar zou worden van zo’n mooi initiatief?

Michel: “Nee nooit… Ik ben eigenlijk al heel lang clean, maar na mijn gebruik ging het niet makkelijk, ik heb allerlei Melkertbanen en Banenpooles gedaan en ben ook taxichauffeur geweest, maar met mijn medicatie mag je gewoon heel weinig en dus kan je ook veel minder doen. Zes jaar geleden ben ik tegen een burn-out aangelopen en toen werd ik afgekeurd. Ja, wat ga je dan doen? Ik wilde niet thuis zitten en ben vrijwilligers werk gaan doen. Toen ik twintig jaar clean was wist ik dat ik ook iets wilde doen om mensen te inspireren of helpen en zo kwam ik bij De Regenboog Groep en Amsterdam Underground. En zij waren zo cool dat ik me gelijk thuis voelde.”

Glenn: “Ik ben inmiddels elf jaar clean maar ik heb ook altijd alleen vrijwilligerswerk kunnen doen. Bij De Regenboog Groep kon ik in ieder geval wel terecht.”

Michel, tegen Glenn: “Ja en jij hebt kinderen en kleinkinderen, dan is het toch prachtig om te kunnen vertellen waar je staat. Dat je ook een stukje trots kan hebben, we hebben zoveel dingen meegemaakt – en gedaan - om niet trots op te zijn. Dit is iets om wel echt trots op te zijn.”

Wat is jullie wens voor Amsterdam Underground voor de toekomst?

Michel: “Als ik een tour loop met een klas dan weet ik dat er probleemgevalletjes tussen zitten, dan hoop ik dat ik een paar van die mensen heb kunnen behoeden de fouten te maken die ik ook gemaakt heb, dat geeft me het gevoel dat ik iets bereikt heb. Dus ik wil lekker rondleidingen blijven geven.”

Glenn vult aan: “Ja, eyeopeners geven aan jongeren. Gister nog had ik scholieren uit Groningen, de jongste was veertien en dan zijn ze bij de hand. En dan zeg ik: ‘mijn oudste kleinzoon is ook veertien, je hoeft niet te luisteren, maar je gaat sowieso drugs tegenkomen in je leven. Soms komt het op je pad, soms ga je het opzoeken, maar het is belangrijk dat je weet hoe je er mee om moet gaan’.”

Michel: “We willen ook gaan proberen om meer op scholen voorlichting te gaan geven. Wij herkennen ook beter dan de meeste leraren of ouders als iemand er gevoelig voor is, of al mee bezig is. Drugs zijn zo normaal in Nederland als je ziet hoeveel mensen in het weekend een pilletje nemen of hun neus poederen. En in de V.S. zijn hele steden weer opnieuw aan de heroïne, ook al weet iedereen hoe slecht het is, het komt toch weer terug in de mode. En wie zegt dat het niet weer hier terugkomt en jongelui alleen de romantische verhalen er over horen. En daar ligt een taak voor ons, om te laten zien wat het kan doen.”

https://www.deregenboog.org/sites/default/files/styles/content_width/public/0004_regenboog_underground-11.jpg?itok=0rwY9APs

 

Lees hier het mooie interview dat Parool had met Sonja en Michel!

Fotografie Merlijn Michon / Tekst Sander Kersten

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten