Lianne de Jong

Geven geeft voldoening

Lianne de Jong staat voor de voordeur van de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel, waar ze tijdens het Oogstfeest jaarlijks geld inzamelt voor inloophuis Makom van De Regenboog Groep. “We zijn een meelevende gemeente.”

De Amstelkerk staat op een terp middenin het dorp, een markant kerkgebouw uit 1774 met een mooie eikenhouten preekstoel en een fraai orgel. Lianne de Jong staat in de deuropening van ‘haar’ kerk. Een grote deur in oud-Hollands groen, die op zondagochtend bijna altijd open staat om de kerkgangers welkom te heten. Ze heeft er jaren gewerkt als diaken, nu is ze al jaren als vrijwilliger betrokken bij de kerk. Een van haar verantwoordelijkheden is het organiseren van het Oogstfeest op de eerste zondag van november, de traditionele dankdag voor gewas en arbeid. “Het Oogstfeest is altijd een hele feestelijke dienst met een kinderkoor en muziek. Mensen kunnen fruit inleveren voor de bezoekers van inloophuis Makom. De lokale supermarkt doet ook altijd een duit in het zakje. De plaatselijke bloemist zorgt voor kleine plantjes. We zamelen ook geld in. Inloophuis Makom bepaalt waar dit aan wordt besteed. Het ene jaar is van ons geld het trappenhuis geschilderd, het andere jaar de kunstsuite onderhouden. Dit jaar wil Makom het geld besteden aan kerstpakketten. Ik vertel dat dan in ons kerkblad. We zijn niet zozeer een rijke gemeente, maar wel een meelevende gemeente. De opbrengst ligt meestal tussen de 350 en 400 euro.”

Tijdens het Oogstfeest ben je dankbaar voor al het goede wat je hebt mogen ontvangen, legt Lianne uit. “Die dankbaarheid uit je door het met anderen te delen. Dat is het idee van het Oogstfeest: omzien naar de ander. Lianne: “Geven geeft voldoening. Het is misschien zelfs wel bevredigender dan krijgen. Het past ook heel mooi in het jaar van barmhartigheid dat we net achter de deur hebben.”

Voor wie ook een collecte wil organiseren, heeft Lianne nog wel een tip. Maak je doel zo concreet mogelijk. Zeg niet dat je geld inzamelt voor daklozen, maar zeg specifiek waar je het geld aan wilt besteden. Een collecte met een expliciet doel, levert altijd meer geld op dan een algemene collecte. De Amstelkerk zamelt al jaren geld in voor inloophuis Makom van De Regenboog Groep. Daar hebben onze kerkgangers intussen ook echt een band mee gekregen.”

 

Foto: Merlijn Michon

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten