#MADTOO: Bouwke heeft Borderline

Het echte leven: Bouwke heeft Borderline

ADD, borderline of een depressie... We kennen de labels allemaal wel. Maar hoe ziet het leven met psychische klachten er nou in werkelijkheid uit?

Vroeger heb ik vaak te horen gekregen: ‘Jij verpest altijd alles.’ En zo voelde het ook. Dat ik altijd alles verpestte: voor mijzelf en voor de rest van de wereld.

 

“Het grootste kernmerk van Borderline is stress. Het is eigenlijk een stressregulatiestoornis. Mensen met Borderline ervaren spanning op momenten waar de meeste mensen dat ervaren alleen een stuk sneller en intenser. Angst en onzekerheid spelen een rol en als je een high functioning Borderliner bent, draait ook het hoofd op volle toeren mee. Dat betekent veel piekeren, analyseren en controledwang. Of dichtklappen, woede en wanhoop. Ik ben heel boos geweest op mijzelf. Toen ik jong was, heb ik mijzelf gesneden. Soms bonkte ik net zolang met mijn hoofd tegen een muur totdat ik een hersenschudding kreeg.

Meestal had ik symbiotische liefdesrelaties: dan wist ik niet waar de ander begon en waar ik zelf ophield. Het waren relaties met conflict en dubbele boodschappen: veel 'hou-me-vast-raak-me-niet-aan' scenario’s. Ik heb elf jaar een relatie gehad met een man met wie ik dikwijls slaande ruzie had. Mijn buien liet hij gelaten over zich heen komen, want deep down voelde hij zich net zo waardeloos als ik.

Ik heb drie studies afgerond en was een echte work-a-holic. Vijf jaar heb ik leiding gegeven aan een afdeling van zestig man die voornamelijk uit artsen en juristen bestond. Op mijn werk hield ik alles binnen: thuis kwam het er allemaal uit. Ik was structureel uitgeput. Burn-out, oordeelde de bedrijfsarts. Op een gegeven moment dacht ik: nu moet het roer om. Ik heb 18 maanden lang, vier keer per week intensieve groepstherapie gevolgd. In het begin dacht ik nog: die drukke baan doe ik er parttime naast. Dat ging natuurlijk niet. Ik belandde in een stevige depressie en moest toen wel de ziektewet in. Hierdoor kon ik me volledig op de therapie richten.

Aan Borderline kleeft zo ’n crazy bitch imago. Wat je niet hoort, is dat we puur en empathisch zijn. Gevoel kan ons omverblazen, maar het is ook onze kracht.

We maken snel connectie, zijn wars van kantoorpolitiek en kunnen slecht tegen onrecht. We hebben een lijntje met de onderstroom en prikken dwars door onechtheid en dubbele agenda’s heen. We zijn de bezielde mensen van de barricades die wѐl onze mond open trekken wanneer de rest uit zelfbehoud zwijgt.

Wat ik vroeger angstvallig verborgen hield, zet ik nu in mijn sollicitatiebrief. Ik zou niet meer anders willen. Ik heb er jaren over gedaan om mijzelf te accepteren met alles wat daarbij hoort, dan wil ik bij een volgende werkgever niet weer toneel moeten spelen. Borderline maakt deel uit van mijn persoonlijkheid en hoort bij me. Sinds ik mijzelf als een heel persoon zie, zijn de Borderline kenmerken zachter geworden en ben ik veel gelukkiger. Zo wil ik ook werken.” 

Benieuwd naar meer verhalen? Verbreed dan je horizon en word vrijwilliger van De Regenboog Groep! Meer weten over Bouwke? Volg haar reizen op Instagram.

Tekst: Evelyn de Roos | Fotografie: B. Franssen

Verhalen

Lees hier meer over de nieuwste ontwikkelingen, activiteiten en interessante weetjes binnen dit thema.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten