Het echte leven: Jan Anne heeft ADD

ADD, borderline of een depressie... We kennen de labels allemaal wel. Maar hoe ziet het leven met psychische klachten er nou in werkelijkheid uit?

Geef ons simpele klusjes met een kop en een staart en een bore-out ligt op de loer. Het merendeel van ons is slim, charmant en talentvol.

"Ik herken zoveel van mijn zoon in jou’, zei een collega tegen me. ‘Alleen heeft die zoon ADD’. Ik ben als een razende gaan googlen. Een feest van herkenning. Ik liet alles lezen aan mijn toenmalige partner. ‘Dit ben jij!’ Riep ze uit. Uit de onderzoeksresultaten bij de psychiater rolde inderdaad de diagnose ADD. Het voelde als een enorme bevrijding.

Bij mijn werkgever, de Belastingdienst, speelde ik gelijk open kaart. Ik klopte aan bij mijn manager en riep: ‘Ik heb ADD en dit is mijn gebruiksaanwijzing. Hier ben ik goed in en hierin absoluut niet!’ Mijn leidinggevende reageerde een stuk minder enthousiast. Ineens was ik een bedrijfsrisico. Ik mocht geen cursussen meer volgen en ik moest diep nadenken of mijn toekomst wel bij de Belastingdienst lag. Na hem kreeg ik een andere manager en die noemde me gehandicapt, want alles wat niet normaal is, was volgens hem gehandicapt. Voorbeelden waaruit mijn handicap zou blijken, gaf hij niet.

Intussen functioneerde ik naar behoren en bleef ik met mijn directe collega’s open gesprekken over mijn diagnose voeren. Dat heeft me veel opgeleverd. Als je elkaars eigenaardigheden, kracht en valkuilen kent, kun je veel beter met elkaar samenwerken. Mensen met een stempel, krijgen vaak het advies zich te richten op simpele klusjes met een kop en een staart. Maar voor een grote groep AD(H)D’ers werkt dat averechts. We hebben misschien allerlei eigenaardigheden, maar het merendeel van ons is slim, charmant en talentvol en kan dingen binnen een tijdspanne die voor mensen met een andere bedrading bijna niet te doen zijn. Geef ons simpele, eentonige klusjes met weinig vrijheid en een bore out ligt op de loer.

Binnen de Belastingdienst ben ik een bottum-up beweging gestart. Samen met een collega heb ik een online community ontwikkeld en een ervaringsdeskundige pool opgericht. Ook organiseren we bijeenkomsten rondom psychische kwetsbaarheid. Via het intranet kunnen deelnemers zich daarvoor inschrijven. In het begin durfde het merendeel dat niet. Collega’s liepen dan tijdens zo’n bijeenkomst 'toevallig' langs. Uit hun gedrag kon je dan opmaken dat ze wel ‘iets’ met het onderwerp hadden.

We noemen ons initiatief Vier de Verschillen en hebben naast ons werk een eigen bedrijf opgericht. We helpen andere organisaties om een werkomgeving te creëren waar mensen zichzelf kunnen zijn en verschillen gewaardeerd worden. Alleen openheid werkt niet. De voedingsbodem is een veilige omgeving en een zekere vorm van wederkerigheid. Mensen met een sticker beschikken over bijzondere kwaliteiten. Als die op de juiste manier ingezet worden, is dat voor beide partijen win-win. De top van de Belastingdienst vindt onze initiatieven helemaal te gek. Bij de tussenlaag zit redelijk wat weerstand: zij hebben direct met ons te maken!

Op mijn werk werd ik altijd gezien als die rustige, stille jongen die wel wat meer van zichzelf mocht laten zien. En dan werd ik weer naar een communicatiecursus gestuurd om beter te leren presenteren of te vergaderen. HR- managers stoppen mensen nog te vaak in een hokje. Mijn droom is dat er eerst naar mensen gekeken wordt. Wat drijft iemand? Waar ligt zijn of haar talent? En dat we daar de juiste baan bij zoeken in plaats van andersom."

Benieuwd naar meer verhalen? Verbreed dan je horizon en word vrijwilliger van De Regenboog Groep!

Tekst: Evelyn de Roos | Fotografie: JK

Verhalen

Lees hier meer over de nieuwste ontwikkelingen, activiteiten en interessante weetjes binnen dit thema.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten