#MADTOO

Het echte leven: Menno heeft OCD

ADD, borderline of een depressie... We kennen de labels allemaal wel. Maar hoe ziet het leven met psychische klachten er nou in werkelijkheid uit?

Dat ik als psychiater de dwangstoornis van binnenuit ken, zou meer moeten blijken uit wat ik zeg dan dat ik het zeg. Als arts moet je de moed erin houden. Het is niet eenvoudig om lotgenoot te zijn zonder uit je rol te vallen. Mijn werk is er na mijn coming-out niet makkelijker op geworden. Wel boeiender en indringender.

"Alles wat ik doe, doe ik grenzeloos. Ook heb ik het gevoel dat elke mogelijkheid benut moet worden. Alles wat leuk of belangrijk is, moet gelezen, uitgezocht en beleefd worden. The Fear of Missing Out. Dan loop ik met mijn zoon in de Mediamarkt en dan zie ik een drone. Ik heb geen tijd voor drones. Voor ik het weet, zit ik op internet te kijken naar nog meer drones en droneclubs. Passies gaan geruisloos over in compulsies. Dan was ik in een weekend twee dagen lang 20 uur non-stop aan het tuinieren, terwijl ik voor mijn gevoel amper begonnen was. Hetzelfde gold voor houtbewerking, wilde planten herkennen of kistjes maken. Ik ben een mentale hoarder. Mijn hoofd zit tot de nok toe gevuld met informatie. En wat ik via de voordeur wegwerk, sleep ik er via de achterdeur weer in.

Dwang wordt vaak gepresenteerd als een angststoornis. In mijn geval hangt het samen met perfectionisme: het voelt niet goed als zaken onvolledig zijn of vergeten worden. Een structureel gevoel van rusteloosheid: het gevoel dat het nooit goed of af is. De onbestemde dingen vind ik het allerergst. Dat je weet dat je iets vergeten bent, maar je weet niet meer wat. Dat voelt alsof mijn wezen ervan afhangt.  Ook in relaties kan ik moeilijk dingen laten gaan. De neiging alles uit te moeten spreken. En het zaakje tot de draad te moeten uitpluizen. Daar zit weinig Franse slag bij. Ik heb mijn vrouw met gevoel gezandstraald. Ze heeft daar uiteindelijk paal en perk aan gesteld: na middernacht geen ingewikkelde gesprekken meer. Uiteindelijk is er altijd meer gevoel dan in de wereld  past. Er blijven altijd kleine stukjes gevoel over.

Vanaf mijn 17e is mijn dwangstoornis begonnen. Rond die leeftijd kreeg ik ook last van intrusies. Dat zijn weerzinwekkende gedachten of beelden die zich opdringen in je bewustzijn. Het zijn geen verborgen wensen of verlangens, maar stoorzenders. Voor veel mensen is het een beschamend en angstig iets, want het gaat altijd over dingen die je juist niet wilt. De eerste keer dat ik zelf medicatie gebruikte, schreef ik die voor op naam van mijn vrouw. Dat geeft aan hoe groot de schaamte ervoor was. Ik zag bij mijn patiënten dat het werkte. Toch kon ik me er niet toe zetten het zelf te gaan gebruiken. Het was diezelfde dwang die daar een stokje voor stak. Dan dacht ik: ‘Als ik medicatie gebruik, ben ik zelf niet meer volledig, want dan heb ik iets van buitenaf nodig en dat is niet goed!’ Of: ‘Stel nou dat het wel aanslaat en de fabriek houdt er ineens mee op om het middel te produceren?’ Allemaal dwangmatige gedachten. Mijn vrouw heeft op een gegeven moment gezegd: ‘Probeer het nou maar’. Het heeft de kwaliteit van leven enorm verbeterd.

Ik ben niet als psychiater geboren. Ik ben het geworden. Het is belangrijk dat ik die rol ook speel, maar ik wil me er niet mee vereenzelvigen. Ik vind het schokkend dat mensen het een wonder vinden als ze zomaar een psychiater aan de telefoon kunnen krijgen. Ik denk dat er nog wel een stap te maken is op het gebied van toegankelijkheid, bereikbaarheid en de afstand van onze beroepsgroep. Tegen het secretariaat zeg ik vaak: geef die mensen mijn e-mail adres maar of mijn mobiele nummer. Dan krijg ik te horen: weet u dat zeker? Uw collega’s willen dat pertinent niet. Maar dit is mijn missie. Het is zulk zinvol werk. Soms zijn mensen al met een of twee telefoontjes geholpen.” 


Benieuwd naar meer verhalen? Verbreed dan je horizon en word vrijwilliger van De Regenboog Groep!

Ook niet vergeten: lees Vals Alarm van Menno Oosterhoff.

Tekst: Evelyn de Roos | Fotografie: Julie Blik

Verhalen

Lees hier meer over de nieuwste ontwikkelingen, activiteiten en interessante weetjes binnen dit thema.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten