Blog van jeannot over het match werk

Het moet matchen

Als ik mijn jointje maar kan roken

Voor me ligt een foto van de flipover uit ons Buddyzorg overleg; deelnemerswerving Buddyzorg. Achter Reclassering, Drugspastoraat, Thuiszorg Leger Des Heils, Middelenvrij Plantage Doklaan en Westburgh staat de letter J. Dat betekent werk aan de winkel voor mij. Achter de andere lokaties (JOT/ACT, Dagbesteding LDH, Vlaardingenlaan, Robbert Kochhuis, Poeldijkstraat en inloophuizen) staan de letters B of D, van Buddyzorg collega's Barbara en Daphine. De afgelopen drie maanden kregen we weinig nieuwe aanvragen voor een buddy. Daarom gaan we nu onze reguliere aanvoer routes na waar dat aan kan liggen. Tegelijk verkennen we een paar nieuwe routes. Want we hebben vrijwilligers, buddy's in de startblokken, die we graag willen matchen met een deelnemer. Meestal is het andersom en hebben we een wachtlijst van deelnemers. Dan kan het zomaar drie maanden duren voor we een match kunnen maken. Maar op dit moment is er dus een snelle match mogelijk. Ja mogelijk, want de match moet er wel zijn. Er spelen zoveel factoren mee. Deelnemers hebben hun wensen en voorkeuren als het gaat om een buddy: Een oudere vrouw; een vrouw maar niet te oud; in ieder geval een vrouw, daar kan ik beter mee praten; een Surinaams moederfiguur; een man maar geen student; maakt me niet uit als ik mijn jointje maar kan roken waar de buddy bij is; ik wil vroeg in de ochtend afspreken en de buddy moet wel op de fiets komen anders kan hij/zij mijn scootmobiel niet bijhouden; iemand met verstand van techniek die me kan helpen bij het bouwen van een aquarium; een intelligente buddy die niet vreemd kijkt als ik woorden gebruik zoals blasé of congruent gebruik. En dat moet dus ergens gaan klikken met de voorkeuren, verwachtingen en agenda van de buddy.
 

Buddy Michiel
Terwijl ik deze tekst inklop op mijn toetsenbord, loopt Michiel binnen. Hij heeft een zak kleren voor onze klanten. Gezellig dat hij zo spontaan binnenloopt en hij stelt zich voor aan mijn collega tegenover mij, Gisella. Michiel is sinds 2012 buddy bij Buddyzorg. Hij is nu ruim een jaar gekoppeld aan Francis. Hun contact kwam moeizaam op gang. Francis zei afspraken af of deed de deur niet open. Ze communiceerde op een andere golflengte, achterdochtig, fantasierijk, associatief. Had het te maken met haar onregelmatige medicatie inname? Met doorzettingsvermogen en flexibiliteit wist Michiel hun contact op gang te brengen en haar vertrouwen te winnen. Francis woont samen met Peter die sinds  zijn dertiende verslaafd is. Het kwam vaker zo uit dat Michiel met hen beide op pad ging. Samen naar de film of naar het Rijksmuseum. Activiteiten buiten de deur die Francis en Peter wel zagen zitten. Tijdens de film bleek wel dat ze na een half uur erg onrustig werden en de film uitliepen om wat te gaan roken. Ook voor de kunstwerken in het Rijksmuseum verslapte hun aandacht snel. Toch waren het positieve ervaringen om er samen op uit te gaan. Er ontstonden andere gesprekken, een andere stemming. Het contact van Michiel en Francis is met een half jaar verlengd omdat Francis de heroïneverstrekking in ging. Michiel had het idee dat ze die periode zijn ondersteuning nog nodig zou hebben en Francis beaamde dit.

Peter wil afkicken
​Gisella is onder andere dagcoördinator bij inloophuis Makom. Ze raakt in gesprek met Michiel omdat ze Francis en Peter ook kent als bezoekers van Makom. Ze had laatst een gesprek met Peter. Hij gaf aan dat hij wil stoppen, afkicken. Michiel heeft het hier ook met hem over gehad. Ik vroeg Gisella of ze met Peter over Back on Track (ervaringsdeskundige verslavingscoach van de Regenboog) heeft gehad. Nog niet. Michiel vertelde dat Peter interesse had in een kliniek in Frankrijk waar je binnen een week kunt afkicken, schijnt het. Eerst maar eens verder praten met Peter concluderen we. Waarom is het voor hem belangrijk om af te kicken? Welke ideeën heeft hij er verder bij? En dan kijken of we hem wat kunnen bieden of doorverwijzen.

Dan lopen Barbara en Daphine binnen. Ze komen uit de intervisie met onze twaalf stagiaires (HVA Maatschappelijk Werk en Dienstverlening). Erg interessant wat deze mensen allemaal gewaar worden en leren in het contact met hun deelnemers. We bespreken de opties voor de koppeling van een vrijwilliger met goede skills en met een specifieke persoonlijkheid. We besluiten de intake gegevens van twee deelnemers aan hem voor te leggen. Hopelijk ziet hij zelf een match.

(Namen van deelnemers zijn gefingeerd)

 

 

Verhalen

Lees hier meer over de nieuwste ontwikkelingen, activiteiten en interessante weetjes binnen dit thema.

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten