huisarts over informele zorg

Hoe kies je als huisarts uit het enorme aanbod informele zorg?

Voordeuren heb je in allerlei soorten. De ene voordeur is gebarricadeerd met extra sloten, de andere voordeur gaat open met een sleutel die onder een plant naast de deur 'verstopt' ligt. Deze keer de voordeur van Stella Zonneveld, voorzitter van de Huisartsenkring Amsterdam.

De deur is van glas. Transparant. Altijd goed als het over zorg gaat. Toch kom je er niet zomaar binnen. Er is een intercom waar je je moet melden. Daarna ga je met de lift naar boven. Daar wacht Stella Zonneveld. We praten over de kloof tussen formele en informele zorg. De gemeente wil dat huisartsen meer samen werken met de informele zorg. 'Niet gemakkelijk', verzekert Zonneveld. 'Want hoe kies je? Buiten het feit dat je als huisarts genoeg andere dingen te doen hebt (ik zie gemiddeld tussen de 25 á 30 mensen per dag) is er een enorm aanbod. Door de marktwerking is er al heel veel te koop binnen de formele zorg, laat staan binnen de informele zorg. Er komt ook elke dag wel weer iets nieuws bij. Soms blijkt een organisatie maar aan één persoon te hangen. Als huisarts wil je natuurlijk wel met een betrouwbare club in zee. Hoe zit het met de kwaliteit en de continuïteit van de zorg? Je hebt toch te maken met kwetsbare mensen. Wat dat betreft is het goed om te weten dat De Regenboog Groep al veertig jaar bestaat.

Ik denk ook dat De Regenboog Groep het in de toekomst steeds drukker zal krijgen. Ik zie als huisarts veel leed achter voordeuren: verloedering, eenzaamheid. Mede door bezuinigingen en de complexe samenleving zien we dit alleen maar toenemen. De overheid gaat er maar steeds van uit dat mensen zelfredzaam zijn. Ondertussen weten we dat 30 % van de mensen niet de vaardigheden heeft om hun eigen leven en gezondheid te regisseren. Daar maak ik me zorgen over.

De sleutel moet worden gevonden in de Wijkteams. Als huisarts is het belangrijk om één aanspreekpunt te hebben. Dat is de welzijnscoach. Hij verbindt mensen met passende informele zorg in de de wijk. Ik vind het mooi dat mensen zich binnen de informele zorg minder snel 'patiënt' voelen. De focus ligt bij de informele zorg meer op wat mensen nog kunnen, niet op wat ze mankeren.'

Foto: Merlijn Michon, tekst: Nicolline van der Spek

 

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten