Hulp uit Duitsland bij AMOC

De afgelopen elf maanden helpen twee Duitse vrijwilligers in ons internationale inloophuis AMOC met allerlei klusjes om de bezoekers te ondersteunen. Dit inloophuis, door de internationale beztting ‘Walk-In Centre’ genoemd, is van nature een plek voor internationale aanwas. Dit geldt voor zowel medewerkers, stagiairs, helpers en bezoekers. Hierdoor passen Hannes en Julian er goed tussen, zo goed zelfs dat ze op hun eerste werkdag werden aangezien voor cliënten.

[Door Romijn van Leeuwen]

De jongens zijn hier terecht gekomen via ASF*, een organisatie die al meer dan zestig jaar vrijwilligers uitzendt naar culturele en sociale projecten binnen en buiten Duitsland. Met uitzicht over Amsterdam vertellen zij over hun ervaringen.

*Hannes (links) en Julian (rechts). Twee van de meer dan 750 ASF-vrijwilligers die sinds 1959 in Nederland zich hebben ingezet voor tientallen verschillende projecten.

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

Julian: “Mijn oudere zus heeft mij geïnspireerd om vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen. Tien jaar geleden is zij een jaar in Israël geweest en toen ze terugkwam was ze erg veranderd. In positieve zin; ze was gegroeid als mens. Na het afronden van mijn school wilde ik mezelf ook op die manier ontwikkelen. Het leek me boeiend om te ervaren hoe het is om een vreemdeling in een nieuwe stad te zijn. Dit project leek mij interessant omdat het ver van mij afstaat. Ik wilde iets doen waar ik anders niet mee in aanraking zou komen om meer te leren hoe de maatschappij werkt. Letterlijk en figuurlijk over grenzen gaan."  

Hannes: “Ik heb een jaar langer gedaan over mijn school, maar toen ik eindelijk klaar was wist ik nog steeds niet precies wat ik wilde doen met qua studie of beroep. Net als Julian heb ik ook een oudere zus als voorbeeld gehad. Zij heeft drie jaar geleden via ASF geholpen in Beth Shalom, een Joods bejaardentehuis in Amsterdam. Door haar verhalen over die periode en ook vanwege de verandering die ik bij haar zag, besloot ik me ook aan te melden om te zien wat het me zou brengen. Toen ik op het seminar van ASF las over dit project wist ik direct; dit wil ik doen. Mijn broer werkt in een gebruikersruimte in Duitsland en daardoor wist ik al een beetje wat ik zou kunnen verwachten. Het leek me uitdagend, maar ook een plek waar je echt lol kunt hebben.”

Waren jullie eerder in aanraking gekomen met deze doelgroep?


Julian: "Wanneer je in Duitsland in het park zit met vrienden komen er altijd wel mensen, daklozen, langs om te vragen of ze de lege flesjes mogen. Op die manier maak je makkelijk contact. Ik heb ook wel eens wat te eten gehaald voor iemand die bij de supermarkt stond, maar ik heb nooit iets gedaan wat ook maar enigszins lijkt op wat we hier doen.”

Hannes: "De mensen hier zijn ook wel heel speciaal en interessant. Echt een unieke doelgroep. We hebben gesprekken gevoerd met mensen die volledig psychiatrisch zijn, zoals iemand wie – terwijl hij met je praat – alle dieren telt die hij in de kamer ziet."

Julian: "Veel verhalen ook van mensen die helemaal klaar zijn met het leven dat ze leven. Een man die op zijn dertigste gestopt is met zijn baan en gewoon is gaan lopen bijvoorbeeld. Sindsdien is hij te voet al in Spanje, Frankrijk, Italië en hier geweest. Toen ik hem vroeg waar hij dan onderweg slaapt vertelde hij dat ergens bij de bushalte slapen, of simpelweg op wat karton, gewoon prima is wat hem betreft. Dit is het leven wat hij gekozen heeft en ook wat hij ook wil. Hij heeft zelf een fluit gemaakt waarmee hij zijn geld verdient. En nu is hij weer ergens aan het lopen waarschijnlijk."

Hannes: "Contact maken met de cliënten van AMOC is echt bijzonder. Je hebt altijd iets om over te praten en om te lachen wanneer je thuiskomt na een dag werken. Ik ga altijd slapen met een glimlach hierdoor."  

 

Wat voor een impact heeft deze periode op jullie gehad?


Hannes: “De eerste dag dat we hier waren is ons direct verteld dat het belangrijk is dat je goed nadenkt over wat je zegt en hoe je je gedraagt. Wees een klein beetje meer zelfverzekerd dan normaal. Dit heeft eraan bijgedragen dat ik hier volwassener ben geworden. Ik voel me zekerder wanneer ik bij mensen ben. Eerst was ik verlegen om te zeggen wat ik denk, maar nu zeg ik wat ik wil. Ook wanneer ik het gevoel heb dat er iets niet klopt aan een situatie. Ik heb kortom meer zelfvertrouwen en autoriteit. Om dat te krijgen moet je denk ik echt bij jezelf komen en authentiek zijn."

Julian: ”Verwachtingen zijn niet de realiteit dus is natuurlijk nooit precies zoals je denkt dat het zal zijn. Ik heb vooral veel ervaringen opgedaan en een beter idee over hoe de maatschappij werkt. Ik had niet verwacht echt close te worden met mensen hier dit jaar, maar dat is wel gebeurd. Ik ga een aantal mensen daardoor missen wanneer ik weer terug ben. De verhalen van cliënten zal ik het ook zonder moeten doen, maar ondertussen kijk ik er wel naar uit om het hoofdstuk af te sluiten en terug te kijken op deze ervaring.”

 

Lees hier  meer over ons international inloophuis AMOC dat vorig jaar haar veertigste jaar beleefde

Heb je zelf behoefte aan hulp van een maatschappelijk werker? Meer info over maatschappelijk werk

*ASF is opgericht na de Tweede Wereldoorlog om te helpen met de wederopbouw in getroffen landen. Interesse in deze geschiedenis en politiek is hierom een voorwaarde om ASF vrijwilliger te kunnen worden. Verder hoef je geen speciale opleiding te hebben gevolgd. Dat je open staat voor andere mensen en culturen is wel belangrijk. Meer informatie.

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten