"Humor doet wonderen"

Dit jaar is Marie Thoolen al 25 jaar vrijwilliger bij De Regenboog Groep. Ze is maatje geweest van 21 stadsgenoten. Haar drijfveren zijn oprechte belangstelling, uitdaging en voldoening. Plus een grapje op zijn tijd. Op de koffie bij een unieke vrijwilliger.

Marie woont op een mooie plek in hartje Amsterdam. Haar twee katten laten zich even nieuwsgierig zien en trekken zich dan terug. Op tafel liggen boeken van Lale Gül, Roxane van Ieperen, en Pieter Omtzigt, ze is een lezer. Marie is actief in haar buurt met groen; ze zit in de jury van de geveltuinenprijs en werkt mee aan een voedselbos. Sinds ze een chronische aandoening kreeg, moest het roer om. Na jarenlang te moeten accepteren dat de wijkverpleging geen optie meer was, en een andere reguliere baan niet meer binnen handbereik zou liggen, kwam er een kentering. De diploma's konden de prullenbak in en de cursussen filosofie en kunstgeschiedenis op de plank. "Iemand opende mij de ogen: ‘Houd jezelf niet langer voor de gek. Jij moet iets anders zoeken’."

Uitdaging

In 1996 zocht de Amsterdamse Vriendendiensten (later opgegaan in De Regenboog Groep) vrijwilligers via spotjes op een lokale radiozender. "Ik hoorde het spotje vele malen en was niet meteen enthousiast. Als uitzendkracht had ik een jaar in de psychiatrie gewerkt en had dit hoofdstuk afgesloten. Op een gegeven moment ging ik er toch anders naar luisteren; misschien moest ik toch deze uitdaging maar aangaan."

Smakelijk gelachen

Door de jaren heen heeft Marie voor vele uitdagingen gestaan. "Mijn allereerste maatje was een man die op neutraal terrein wilde afspreken. Ik weet het nog goed, ik zei dat ik niet door een datingbureau gestuurd was. Ik kom gezellig op de koffie, meer niet. In die tijd werd er nog niet zo zorgvuldig gematcht als nu: als mannen expliciet vroegen om een vrouw, hadden ze niet zelden een andere agenda." Marie kon en kan hier mee omgaan. Mensen zijn soms ontzettend eenzaam, maar blijven altijd mensen. Waar iemand behoefte aan heeft kan wel eens botsen met wat jij als vrijwilliger kan en wil bieden. Medemenselijk en een dosis humor doen wonderen, maar je moet wel stevig in je schoenen staan. Zo heb ik wel eens een maatje gehad die volledig gebiologeerd was door mijn borsten, hij kon er tijden zwijgzaam naar staren. Ondertussen dronken we heerlijke thee. Onder andere omstandigheden zou ik mij ongemakkelijk voelen, maar dit voelde niet fout. We hebben er juist smakelijk om gelachen samen. Humor doet wonderen, maar je moet wel weten wat voor jou oké is.”

Paradijsvogels

Marie houdt van bijzondere mensen. Door haar ruime ervaring wordt ze ook ingezet bij minder gesocialiseerde of moeilijkere maatjes. "Ik had ooit een maatje waar honderden muizen door de kamer liepen. Hij knuffelde ze en zorgde er goed voor. Van tijd tot tijd werd een aantal uitgezet in het Amsterdamse bos om ruimte te maken. Als hij psychotisch was schreef hij prachtige gedichten en was een groot filosoof. Zo bijzonder. In het museum vond hij het leuk om bezoekers te laten schrikken door achter ze te staan en BOE te roepen. Als een schooljuffrouw moest ik hem dan corrigeren. Ik ben ook een tijdje opgetrokken met een varkensboer. En dat terwijl ik vegetariër ben. We waren het niet altijd met elkaar eens, maar het was wel enerverend. Dit is zo leuk van de Regenboog. Je ontmoet mensen die je anders niet zo snel tegenkomt. Ik kan boeken volschrijven over mijn ervaringen. Het is echt een verrijking van mijn leven."

Oprechte belangstelling

De belangrijkste tip vindt Marie; blijf altijd jezelf. Ga nooit boven iemand staan, maar altijd naast iemand. Wees niet nieuwsgierig, maar toon oprechte belangstelling. Met een gelijkwaardig contact is het ijs sneller gebroken, is haar ervaring: "Nieuwsgierig vind ik een naar woord. Het liefst zou ik het uit het woordenboek willen schrappen. Het gaat niet om sensatie, maar medemenselijkheid. Als de gesprekken moeizaam gaan, kijk dan de ruimte rond en praat over een voorwerp of iets aan de muur. Haak niet te snel af, geef het een kans. Je aanwezigheid is soms al voldoende.”

Kleine stapjes

Tegenwoordig is Marie netwerkcoach bij De Regenboog Groep. Dit gaat in kleine stapjes. Samen met iemand uitzoeken welke hobby's en interesses opgepakt kunnen worden. Hoe voel ik mij minder eenzaam, en hoe breid ik mijn kennissenkring uit is hier de hamvraag van deelnemers. "Ook in mijn maatjescontact was ik best wel activerend bezig. Als ik iemand verder kan helpen, waarom niet?”

Tekst: Nicolline van der Spek I Fotografie: Merlijn Michon

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten