Buurtrestaurant, De Regenboog Groep, Amsterdam Centrum, Restaurant Amsterdam Centrum, Koveniersburgwal

“Ik ben totaal onbelangrijk hier”

Dat is het eerste dat ze zegt, als we Els spreken op donderdagmiddag in inloophuis De Kloof. Op donderdagavond is het inloophuis een Buurtrestaurant, dus het kookteam is in de weer om alles gereed te krijgen voor de gasten die vanaf zes uur binnen kunnen komen. In tien buurtrestaurants door heel Amsterdam verzorgen deelnemers, samen met vrijwilligers, wekelijks een diner voor mensen met een kleine beurs. Maar ook voor elkaar en ja, eigenlijk voor álle Amsterdammers die langs willen komen en een heerlijk driegangenmenu voor maar €5 willen eten: "Ik wil dat iedereen in Amsterdam weet dat deze buurtrestaurants bestaan zodat ze altijd vol zitten."

Els is sinds anderhalve maand werkzaam als coördinator van de Buurtrestaurants van De Regenboog Groep, samen met haar collega-coördinatoren Ellina en Ceciel regelt ze alles achter de schermen: maar ze is duidelijk als het om haar rol gaat. “Dat is ook de kern van de buurtrestaurants; het zijn de kookteams die het runnen!”, zegt ze, terwijl ze aubergines snijdt. De energieke Els vindt het eigenlijk maar flauwekul dat we juist haar even komen interviewen.  

“Natuurlijk, help ik wel eens als het nodig is, soms moet ik invallen, je hebt nu eenmaal met vrijwilligers en deelnemers te maken en die kunnen wel eens uitvallen. Verder behandel ik de aanvragen van vrijwilligers en ik zoek een gezellig team bij elkaar dat het goed met elkaar kan vinden. En ik zorg dat mensen de werkzaamheden kunnen doen die ze graag doen en aankunnen.”

Het mag duidelijk zijn dat, wat Els betreft, alle eer toekomt aan de deelnemers en vrijwilligers die de tien buurtrestaurants van De Regenboog Groep in Amsterdam tot een succes maken.

En dan zijn wij natuurlijk nieuwsgierig waarom Els het zo leuk vindt om ‘niets’ te doen?

“Ik geloof dat er een enorme kracht zit in het creëren van plekken in Amsterdam waar allemaal verschillende soorten mensen samen kunnen komen. En dan interesseert het me geen reet of iemand een psychiatrische achtergrond heeft, op straat leeft of een verslaving heeft of gehad heeft, of dat iemand veel of weinig geld heeft. Ik vind het mooi dat er van deze plekken zijn, zeker omdat sommige wijken in de stad steeds meer voor één type mensen lijken te worden, daarom vind ik het mooi dat verschillende mensen, uit verschillende lagen van de bevolking bij elkaar komen om samen te koken én om te eten. En daar geniet ik ook het meeste van, dat dát lukt.”

Heb je al matches gemaakt waar je mensen écht ziet opbloeien?

“Ik heb al een paar mensen kunnen plaatsen die echt al een hele tijd uit het werkveld waren en ook geen vrijwilligerswerk deden die nu al wekelijks staan te koken en dat stiekem ook heel leuk vinden (lacht).  En dat ze dan, óók als ze zich heel erg klote voelen soms, tóch hierheen komen. Dat vind ik echt te gek. En ik heb één voorbeeld van iemand die door omstandigheden al best een tijd thuis zat. Hij kwam drie keer als hulpkok meewerken en vorige week stond ‘ie als chef!  En dat is mooi, dan ben ik plaatsvervangend trots.”

“De voornaamste toegevoegde waarde voor vrijwilligers is dat het je wereld vergroot. Je bent, kookt en eet een avond met mensen die je anders niet zo snel tegen zou komen, vaak zelfs wel uit je eigen buurt.  Het is niet alleen leuk, maar ook nuttig. En je bouwt iets op met je team. Je creëert een setting waardoor mensen zich veilig voelen om wekelijks terug te komen en er plezier in te hebben.”

Wat heb je nog nodig om ‘jouw’ buurtrestaurants nu écht te laten lopen zoals je het zou willen?

“Nou ja, we kunnen áltijd meer vrijwilligers gebruiken. Punt. Op het moment dat je met mensen met allerlei verschillende achtergronden én mensen op vrijwillige basis werkt betekent dat ook dat mensen er soms ineens niet zijn. Misschien zijn ze ziek, misschien hebben ze een terugval of misschien loopt het leven gewoon opeens heel anders. En het is ook niet dat je vrijwilligers betaalt dus zegt: ‘je bent er gewoon.’ En dan kan het gebeuren dat er ineens twee of drie mensen niet zijn en dan sta ik een avond te koken. Ik vind dat helemaal niet erg, want ik vind het hartstikke leuk en gezellig, maar het is soms wel lastig.

Dus ik zou het liefst HEEL VEEL Amsterdamse vrijwilligers hebben die het leuk vinden om te koken en die er dan zijn. Het liefst vrijwilligers die er wekelijks zijn in een vast restaurant, zodat je een stabiele basis opbouwt met het team.”

 Wat is jouw wens voor de toekomst van de Buurtrestaurants?

“Ik wil dat iedereen in Amsterdam weet dat ze bestaan. Wat automatisch betekent dat ze altijd vol zitten en óók automatisch betekent dat we genoeg vrijwilligers hebben… Dán zou ik heel graag willen dat we nog meer buurtrestaurants kunnen openen, bijvoorbeeld in Noord, Nieuw-West en Zuid-Oost. Maar voor nu is het genoeg dat alle mensen in Amsterdam weten dat ze bij alle buurtrestaurants drie gangen kunnen eten voor vijf euro. Ook de mensen die nooit uit eten gaan omdat ze dat niet kunnen betalen… Oh ja, en dat ze wel even moeten reserveren, minstens een dag van te voren!”

 Dus, ook je wereld vergroten en een keer lekker uit eten in een Buurtrestaurant van de Regenboog Groep? Reserveer dan via 020-5317639 of ikdoemee@deregenboog.org

Houd je van koken en heb je zin om Els en haar kookteams bij te staan? Meld je dan hier aan.

 Foto: Merlijn Michon

 

 

 

Wij maken Amsterdam socialer, help je mee?

Aanmelden als vrijwilliger

 

Doneren, machtigen of iets nalaten